Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Lăsați românii să muncească, dacă nu v-a plecat mintea cu sorcova! Nu puneți lacăte pe instituții!
Lăsați românii să muncească, dacă nu v-a plecat mintea cu sorcova! Nu puneți lacăte pe instituții!

Lăsați românii să muncească, dacă nu v-a plecat mintea cu sorcova! Nu puneți lacăte pe instituții!

Cum să nu lucrezi tu că n-ai certificat de vaccinare și să lucreze celălalt cu certificat? Ce gândire politică e asta, care trece pe lângă Constituție?

Ultimele 3 zile au aruncat România în întunericul minții. Dar și al spaimei și al furiei. Deja nu mai e vorba de vacciniști și antivacciniști, de partide pro și contra, de rata de vaccinare care-i include pe cei imunizați și cei care nu vor să se vaccineze din diferite motive. E vorba de impunerea unei legi care ar restricționa drepturi esențiale și ar crea o discriminare pe față. Obligativitatea certificatului verde, documentul prin care se consfințește că persoana a fost vaccinată, este un proiect de lege făcut parcă pe picior, ca și ultima Hotărâre de Guvern semnată de premierul interimar Florin-Vasile Cîțu, la propunerile CNSU. Impunerea cu forța, printr-o lege proastă, nu are nicio legătură cu faptul că e necesar să facem vaccinul. E de ajuns o Hotărâre de Guvern care a zăpăcit țara.

De luni, 25 octombrie, a intrat în vigoare această hotărâre. Toți românii care vor să intre în majoritatea instituțiilor publice trebuie să prezinte certificat verde. Excepții fac angajații spitalelor, clinicilor, bisericilor, farmaciilor și magazinelor alimentare.

La primării e cel mai tare! Angajații, inclusiv primarii, nu sunt toți vaccinați. Deocamdată, se pot duce la serviciu, dar ei – nevaccinații – nu pot intra în alte instituții publice unde ar avea vreo treabă (prefectură, ministere, Consiliul județean, cadastru, Poliția națională etc) pentru că n-au certificatul verde.

Pe de altă parte, nici cetățenii care au treabă în primării dar n-au certificat verde, nu pot intra în instituție. Unde există și personal nevaccinat și unde pot exista angajați vaccinați, dar infectați cu Covid fără să știe. Acesta este deja un lucru stabilit de către somitățile medicale ale lumii.

 

La fel se întâmplă și cu unii judecători, medici, asistente și infirmiere, cu preoți care la ei în instituție intră și nevaccinați, dar în alte instituții au interzis, nu-s primiți dacă nu prezintă certificat verde.

La primării, unii edili mai implicați au găsit soluții ca să-i ajute pe cetățeni. Au înființat în afara instituției un ghișeu unde să fie eliberate acte de urgență: certificate de deces, de naștere, autorizații.

Neexplicate în niciun fel, aceste restricții din HG, fără o bază legală și care par lipsite de logică, au provocat mari nemulțumiri chiar și în rândul celor vaccinați. Pe de altă parte, au lăsat câmp deschis manipulărilor, unele fanteziste, altele periculoase. De aceea, parlamentarii s-au grăbit să consfințească încălcarea unor drepturi printr-o lege. Proiectul de lege trântit ieri la Senat a zăpăcit mai mult oamenii care se hotărâseră să se vaccineze.

Păi dacă proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins de plenul Senatului, înseamnă că nu e în regulă ca vaccinații să fie primiți la serviciu, iar celor nevacinați să nu li se permită să muncească! Ăsta a fost mesajul transmis electoratului de parlamentari. 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abțineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi ale senatorilor, fiind vorba despre o lege organică.

Doar PSD anunțase că nu va vota proiectul de lege. După ce și-au dat seama de efecte, reprezentanții celorlalte partide au ieșit la televizor cu tot felul de explicații și au arătat că situația va fi rezolvată la Camera Deputaților, for decizional pentru această lege. N-au zis nimic despre faptul că proiectul încalcă prevederile Constituției, că e vorba de discriminare între angajați, că ar trebui regândit acest proiect după ce studiază mai cu atenție reglementările europene. Probabil că nu au vrut să dea satisfacție unui membru PSD, medic celebru, care atrăsese atenția tuturor de ce nu trebuie votat acest proiect în forma actuală. Iar medicul acesta poate fi bănuit de orice, dar nu că este împotriva vaccinării.

Profesorul dr. Adian Streinu-Cercel, medic infecționist și preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, a spus în plenul Senatului că proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, este greşit din punct de vedere conceptual şi ştiinţific. El le-a amintit senatorilor că atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate pot să se infecteze cu noul coronavirus şi a arătat că aceia care au trecut prin boală, asimptomatic, nu pot beneficia de acest certificat, ceea ce constituie o discriminare.

Iar la această argumentație, am să adaug încă una. Zeci sau sute de mii de români au fost carantinați după ce au fost contact direct cu un membru al familiei sau cineva apropiat depistat cu Covid. Chiar dacă inițial a ieșit la testare negativ, pe parcursul celor 14 zile de carantină persoana testată negativ putea să facă boala într-o formă mai ușoară pentru că intrase și ea pe medicția anticovid. Dar n-are nicio hârtie de la DSP că a trecut prin boală. Unii oameni, aflați în această situație, au scos din buzunar 90-100 de lei și și-au făcut la un laborator privat analiza pentru anticorpi. Cei mai mulți au dezvoltat anticorpi, dar asta nu-i conferă niciun drept de circulație liberă, chiar dacă medicul de familie a consemnat în fișa medicală situația de fapt.

Așa că, domnilor deputați, studiați bine proiectul de lege înainte de a vă apuca să-l votați doar pentru că vi s-au dat indicații de la partid! Lăsați românii să muncească, dacă nu v-a plecat mintea cu sorcova! Nu puneți lacăte pe instituții!

Spre ajutor, public și un document al Ministerului Sănătății, adresat Avocatului Poporului în aprilie 2021, prin care se atrage atenția fix pe încălcarea drepturilor omului și discriminare. Îl vedeți mai sus.