Evenimentul Zilei > Actualitate > Lămâi, avocado, înghețată și …furnici pentru astronauți. O racheta SpaceX Falcon 9 a fost lansată spre Stația Spațială
Lămâi, avocado, înghețată și …furnici pentru astronauți. O racheta SpaceX Falcon 9 a fost lansată spre Stația Spațială

Lămâi, avocado, înghețată și …furnici pentru astronauți. O racheta SpaceX Falcon 9 a fost lansată spre Stația Spațială

În ciuda apropierii uraganului Ida, astăzi americanii de la SpaceX au reușit să lanseze racheta Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Lansarea ar fi trebuit să aibă loc ieri, dar a fost amânată din cauza condițiilor meteorologice. Racheta transportă sonda spațială Dragon, care urmează să livreze provizii și materiale pentru diverse experimente științifice pe Stația Spațială Internațională.

Space X a transmis spectaculoasa lansare în direct

Vehiculul de lansare Falcon 9 cu nava spațială Dragon încărcată a decolat de la Cape Canaveral din Florida la 3:14 a.m. EDT (10:14 a.m. ora Moscovei) ca parte a celei de-a 23-a misiuni de servicii de aprovizionare comercială. Lamsarea a fost transmisă în direct. Nava de aprovizionare Dragon va acosta la ISS în modul automat pe 30 august.

După lansare, SpaceX va dirija o parte a rachetei Falcon 9 pe o navă situată în Oceanul Atlantic. Primul amplificator Falcon 9 a fost folosit până acum în trei lansări spațiale.

Dragon va aproviziona Stația Spațială Internațională

Printre materialele pe care sonda spațială Dragon ler va livra se află instrumente care ajută la identificarea și combaterea problemelor de vedere, dar și diferite materiale, inclusiv beton, compozite și substanțe care protejează împotriva radiațiilor.
Ultima oară, nava spațială Dragon a ajuns pe Stația Spațială Internațională pe 3 iunie anunl curent, când transportatorul spațial a livrat 3,3 tone de marfă către ISS, inclusiv alimente, materiale pentru o serie de experimente științifice și două noi panouri solare, notează Tass.

Lâmâi, creveți și furnici pentru astronauți

Potrivit Euronews, din încărcătura de 2.170 kilograme crae urmează să ajungă pe ISS nu lipsesc alimentele alimente proaspete, inclusiv avocado, lămâi și chiar înghețată pentru cei șapte astronauți. Cercetașele au trimis furnici, creveți  și plante pentru teste științifice. Există și probe de beton, celule solare și alte materiale și chiar un bral robotic experimental al unei companii japoneze  Acesta va fi folosit de astronauți în muncile de zi cu zi.

Primele teste se vor face în interiorul stației spațiale. Viitoarele modele ale robotului Gitai Inc.vor fi folosite în vidul spațial pentru operațiuni de reparații, a declarat Toyotaka Kozuki, directorul tehnologiei. Încă din 2025, ceste brațe robotice ar putea ajuta la construirea bazelor lunare și la exploatarea resurselor prețioase de pe Lună, a adăugat el.

Potrivit SpaceX, Sonda spațială Dragon este capabilă să transporte până la 7 pasageri către și de pe orbita Pământului și nu numai. Este singura navă spațialăcare este capabilă în prezemt să aducă cantități semnificative de încărcătură pe Pământ și este prima navă spațială privată care a dus oamenii la stația spațială internațonală.

Cât privește Falcon 9, Falcon 9 acesta este un vehicul parțial reutilizabil cu două trepte, cu lansare medie, proiectat și fabricat de SpaceX în Statele Unite. Cea mai recentă versiune a primei etape se poate întoarce pe Pământ și poate fi folosit de mai multe ori. Atât prima, cât și a doua etapă sunt alimentate de motoare SpaceX Merlin, folosind oxigen lichid criogen și kerosen de calitate pentru rachete (RP-1) drept propulsori. Numele său este derivat din nava spațială fictivă Star Wars, Falconul Mileniului și cele nouă motoare Merlin ale primului cerb al rachetei

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: