Se înmulțesc problemele pentru unul dintre cei mai longevivi primari din România. Edilul de Buzău este judecat în două dosare, este acuzat de incompatibilitate și are averea sub sechestru.
Liderul PSD, Constantin Boşcodeală (52 de ani), primarul de 18 ani al orașului Buzău, a fost trimis ieri în judecată în cel de-al doilea dosar de corupție. Ancheta în acest caz a fost făcută cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Infomaţii (SRI). Acuzaţiile DNA sunt de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar prejudiciul este de 24 de milioane de lei, aproximativ 5,3 milioane de euro.
Complicii
Complicii edilului sunt doi directori bugetari: Viorica Stana (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău) și Trandafir Nicolae (Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău). Procurorii DNA i-au dat, ieri, încă o veste rea baronului PSD: pentru recuperarea prejudiciului i-au pus întreaga avere sub sechestru: terenuri, case şi autoturisme.
Potrivit rechizitoriului, Boşcodeală, Stana şi Trandafir, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului în domeniul privat al municipiului Buzău.
„Terenul respectiv se afla în administrarea Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activității de cercetare și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni”, au precizat procurorii.
Pe scurt, potrivit procurorilor, Boşcodeală a cerut Prefecturii Buzău, în 2001, reconstituirea dreptului de proprietate pe 33 de hectare, care ar fi aparţinut islazului comunal Buzău. Deşi ordinul prefectului stabilea clar parcelele care trebuiau retrocedate, și care erau proprietatea firmei Seribuz, Boşcodeală a luat alte terenuri, care aparţineau Staţiunii.
Procurorii susţin că, prin punerea în aplicare a ordinului prefectului, s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău, respectiv acela de a obține o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului. Acest teren era situat în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care s-au construit ulterior obiective economice de către investitori. În schimb, terenurile Seribuz, ce ar fi trebuit predate, prezentau un potenţial economic scăzut.
Cartierul Orizont
Boşcodeală a declarat, ieri, că este nevinovat, iar acuzaţiile DNA sunt nefondate. El a explicat că terenul pentru care este acuzat că l-a schimbat nelegal cu un altul valora mai mult. Pe acest teren a fost construit cartierul de locuințe Orizont. În acest cartier locuiește, de altfel, primarul buzoian.
Ce au găsit procurorii DNA
Procurorii au pus sechestru pe averea edilului:
● o casă în Buzău, cu suprafață construită desfășurată de 218,39 mp;
● două apartamente în Buzău, unul de 72,27 mp, altul de 43,84 mp;
● un imobil situat în orașul Năvodari, zona Mamaia, format din teren intravilan în suprafață de 194 mp și casă de vacanță formată din 3 camere și dependințe cu suprafața construită de 81 mp. - cota de 1/2;
● un autoturism marca BMW 525 I;
● teren arabil, cinci loturi, în total 256.000 de mp, în localitatea Amaru (Buzău).
Probleme vechi cu incompatibilitatea și corupția
Costantin Boşcodeală are probleme cu DNA şi ANI încă de anul trecut. Inspectorii de integritate susţineau, în iulie 2013, că acesta ar fi fost în incompatibilitate, în perioada 21 mai 2010 -12 martie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar și calitatea de reprezentant al municipiului Buzău în cadrul AGA a SC Aquafor SA Buzău.
Tot atunci, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe edil pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii susţin că, în perioada 2002 - 2008, primarul a acordat unor asociaţii sportive, fonduri nerambursabile din bugetul local şi i-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.
Acuzațiile
Potrivut DNA, el a dispus, în mod nelegal, plata a 1.633.496,32 de lei către Asociaţia Sportivă FC Gloria Buzău, cu titlu de finanțare nerambursabila. De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (la care primarul era acționar), controlată de afaceristul Costel Bucur. În plus, începând cu anul 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a oraşului Buzău, Boșcodeală a asigurat nelegal folosința gratuită a stadionului de fotbal Asociaţiei Sportive FC Gloria Buzău și, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria SA. Prejudiciul: 587.942,55 de lei.