Lăcomia medicilor din Constanța i-a enervat pe magistrați! „Mită contra viață”

Lăcomia medicilor din Constanța i-a enervat pe magistrați! „Mită contra viață”

Judecătorii de la Tribunalul Constanța și procurorii DNA au fost oripilați de modul în care trei medici, angajați să salveze vieți, cereau bani pentru intervenții chirurgicale. În plus, arată aceștia, doctorii condiționau operațiile de primirea de bani.

Motivare fără precedent dată de judecători în cazul arestării celor trei medici constănțeni, acuzați de luare de mită. Este vorba de cazul șefului Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Marius Militaru (50 de ani), și de medicii-anesteziști Nicoleta (44 de ani) și Dorin Arhire (54 de ani).

Drama pensionarului

Cazul pensionarului Ion Dumitru, obligat să dea mită pentru o operație pe inimă, este sfâșietor. El se ruga de medici să-l ajute să trăiască încă doi ani, până când nepotul va împlini 14 ani. „Nepotul are 12 ani. Dacă eu mor, moare și el, nu se poate descurca singur la vârsta asta. Dar, dacă eu trăiesc măcar încă doi ani, deja este mărișor și poate să-și ia viața în mâini. Atât dacă aș mai trăi, doi ani pentru nepotul meu... De-asta vreau să fac operația, s-a plâns bătrânul”, potrivit declarației acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, bătrânul nici măcar nu a avut banii pentru șpagă, i-au dat anchetatorii DNA din fondul de flagrant. Procurorii arată că cei trei medici ar fi pretins 3.000 de lei de la Dumitru pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale cardiologice. Banii erau împărțiți astfel: 2.000 de lei pentru chirurg, iar 1.000 de lei pentru anesteziști.

Pericolul de „moarte”

Judecătorul de la Tribunalul Constanța care a emis mandatele de arestare a explicat că: „Acțiunile ilicite ale inculpaților au pus denunțătorul să opteze între a da mită sau a se expune unui pericol practic iminent de moarte”.

Pensiile amărâte și bolizii de lux

Magistrații au explicat că Militaru are, potrivit datelor de la Înmatriculări Vehicule, trei autoturisme: Porsche 911 Carrera, Mercedes Benz Clasa S și un Subaru Legacy Outback, „de valoare foarte mare”. Conform declarației de avere, cardiologul mai are o casă în sectorul 1 al Capitalei, un teren de 455 de metri pătrați în Bușteni (Prahova), iar în conturile bancare 41.800 de euro și 11.200 de lei. „Prin comparație, astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosar, denunțătorul Ion Dumitru are o pensie de 441 de lei, în timp ce soția sa, Natalia Dumitru, are o pensie de 372 de lei”, susțin judecătorii.

Judecători: „Demonstrează lipsă de scrupule și cinism”

Tribunalul Constanța a făcut un adevărat rechizitoriu al faptelor celor trei medici. Judecătorii au atras atenția că aveau o situație materială foarte bună, dar s-au lăcomit la banii unui pensionar.

● „Gravitatea deosebită a faptelor reținute în sarcina inculpaților mai rezultă și din aceea că aceștia au condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de plata sumelor cu titlu de mită”;

● „Faptele apar cu atât mai grave cu cât respectivele atribuții vizau efectuarea unei operații chirurgicale de care depindea însăși supraviețuirea denunțătorului care suferea de afecțiuni medicale grave, de natură să-i provoace oricând moartea”;

● „Împrejurarea că inculpații au pretins sume de câte 1.000 și respectiv 2.000 de lei, deși dispun de resurse financiare mult peste media din România, demonstrează nu doar lăcomie, ci și existența unei veritabile obișnuințe în a primi în mod frecvent mită pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu”;

● „Situația financiară deosebită a inculpaților vădește și ea lipsa oricăror scrupule precum și cinismul acestora care au pretins și primit sume relativ modeste față de veniturile și de bunurile mobile și imobile de care dispuneau, de la opersoană de o condiție socială și economică mai mult decât modestă”;

● „Primirea unor sume derizorii demonstrează nu doar obișnuința, dar sporește posibilitatea comiterii și în viitor a unor fapte similare, căci sume de 1.000 de lei sau 2.000 de lei pot oferi majoritatea pacienților pentru a-și salva viața”.

Operația, cu banii de flagrant ai DNA

Evenimentul zilei” vă prezintă filmul acestui caz, în baza motivării Tribunalului Constanța.

8-14 MARTIE

Dumitru a povestit la DNA că, în această perioadă, a fost internat la SCJU Constanța, iar Militaru i-ar fi cerut 5.000 de lei pentru efectuarea operației pe cord. Pentru că a refuzat să dea banii, el a fost externat.

4 NOIEMBRIE

Dumitru a suferit un stop cardiac și a fost internat, până pe 10 noiembrie. De această dată, Militaru i-ar fi cerut 3.000 de lei, 2.000 de lei înainte de operație, și 1.000 de lei după efectuarea intervenției chirurgicale.

17 NOIEMBRIE

Dumitru a încercat să se interneze la SCJU, dar, potrivit denunțului, nu ar fi fost internat deoarece nu avea suma pretinsă: 3.000 de lei. Militaru ar fi refuzat suma modică de 200 de lei.

23 NOIEMBRIE

Dumitru s-a dus la DNA și a făcut denunț, el arătând procurorilor că a doua zi se va duce să se interneze la SCJU Constanța.

24 NOIEMBRIE

Dumitru, care are aparatură de înregistrare montată pe corp, a luat legătura cu Militaru, iar chirurgul l-a trimis la anestezistul Nicoleta Arhire. Aceasta îi explică cum erau împărțiți banii: chirurgul primea 2.000 de lei, în două tranșe, iar anestezistul 1.000 de lei.

5 DECEMBRIE

Dumitru, împreună cu soția sa Natalia, a intrat în biroul anesteziștilor. El i-a dat lui Dorin suma de 1.000 de lei, suma stabilită cu Nicoleta, soția anestezistului. „Da! Zece! Nu așa ai vorbit?”. Soții Dumitru s-au dus la Militaru și i-au dat 2.000 de lei. Militaru i-a pretins alți 1.000 de lei, după operație. Dumitru este operat de Militaru și Dorin.

11 DECEMBRIE

Dumitru este externat, după ce operația a reușit.

15 DECEMBRIE

Dumitru, care are pe el montată aparatură de înregistrare, s-a deplasat la sediul SCJU Constanța și i-a dat 1.000 de lei lui Militaru. Banii i-a pus pe birou, așa cum medicul i-a indicat. „Domnu’ doctor, așa cum am stabilit... și mulțumesc frumos pentru toate și respectul dumneavoastră... Ce v-am promis, v-am dat! Uitați, mai am aicea... așa... și restul de bani”. Imediat după flagrant, procurorii DNA au percheziționat birourile medicilor implicați. La Militaru au descoperit, într-un registru aflat pe birou, 500 de lei marcați de DNA, dar și sumele de 1.300 de euro și 1.450 de lei. În biroul soților Arhire au fost găsiți 3.230 de euro, 45 de lire sterline și 2.700 de lei.

16 DECEMBRIE

Tribunalul Constanța a decis emiterea unui mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Militaru și a soților Arhire.