La un pas de a „Rescrie istoria”. Arheologii nu-şi mai revin după descoperirea făcută în orașul Orkney. FOTO

La un pas de a „Rescrie istoria”. Arheologii nu-şi mai revin după descoperirea făcută în orașul Orkney. FOTO Sursa: Pixabay

Areologii au fost uimiți de numeroasele așezări umane antice din Orkney care „rescriu istoria”. Descoperirile clădirilor din epoca de piatră promit să arunce mai multă lumină asupra funcționării acestei societăți.

Studiile geofizice au relevat prezența clădirilor la Ness of Brodgar în 2003; de atunci, săpatul exploratoriu a descoperit mai multe ruine în fiecare vară, inclusiv rămășițele a ceea ce arheologii cred că era un templu. Orkney este inima nordului neolitic. Un arhipelag misterios format din peste 70 de insule, se află la aproape 880 de mile de Land's End, în sud-vestul Angliei - punctul cel mai sud-vestic al Marii Britanii.

A devenit un magnet pentru arheologi, istorici, cercetători din motive întemeiate

Un singur sit arheologic din Scoţia dezvăluie mii de ani de istorie şi pune într-o altă lumină culturile europene neolitice.

În urmă cu șase mii de ani, oamenii antici – oameni din epoca neolitică , „Noua epocă de piatră” – s-au stabilit în Orkney. Au devenit primii fermieri din Marea Britanie, muncind pământul și ridicându-și case... dintre care multe sunt şi astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rămășițele culturii lor vibrante au fost explorate în timpul documentarului de la Smithsonian Channel, „Aerial Britain: Scotland”. Aici, prezentatorul documentarului a notat: „Iată insule care dețin multe secrete, secrete care sunt dezgropate încet și rescriu cărți de istorie”. Skara Brae, una dintre așezări, a atras o atenție deosebită din partea cercetătorilor.

Pietrele în picioare ale inelului Brodgar sunt o enigmă arheologică

Situat pe coasta de vest a continentului, este cel mai vizitat sit antic din Orkney și considerat de mulți drept unul dintre cele mai remarcabile monumente preistorice din Europa. Nenumărate relicve au apărut la Skara Brae: „Este o așezare veche de 5.000 de ani care a fost numită Pompeii scoțian”. A fost descoperit abia în 1850, după ce o furtună a scos pământul de pe amplasament ieşind la iveală structurile de piatră.

Un centru religios neolitic, vechi de 5000 de ani, descoperit în Scoţia, scoate la iveală un lucru uimitorDe atunci, a oferit o fereastră de neegalat în viețile celor care au trăit cândva acolo

Fiecare casă împărtășește același design de bază: o singură cameră mare, dotată cu dulapuri, comode și paturi din piatră, toate așezate în jurul unei vatră pătrată. Aici, locuitorii s-ar fi adunat în jurul focului pentru a se încălzi în iernile aspre din Orkney.

O altă așezare continentală, Broch of Gurness , datează dintr-o perioadă ulterioară și a fost construită în jurul anului 500 î.Hr. În centrul acestei așezări se află o broșă sau un turn înalt de piatră.

Epoca neolitică: Oamenii s-au stabilit în Orkney în urmă cu 6.000 de ani și au devenit primii fermieri din Marea Britanie

Cercetătorii cred că cel mai probabil a fost locuit de familia sau clanul principal al regiunii și ar fi putut fi adăpostul a până la 40 de familii. Săpăturile sunt în desfășurare în multe dintre siturile din Orkney.

La sfârșitul lunii octombrie, arheologii au descoperit ceea ce cred ei a fi amprente pe fragmente de lut, lăsate în urmă de un tânăr ucenic în urmă cu 5.000 de ani. Urme de degete lăsate de un bărbat tânăr, probabil același băiat, și doi bărbați adulți au fost descoperite anterior pe fragmente de ceramică la Orkney's Ness of Brodgar.

Arheologii sugerează că amprentele au fost lăsate pe măsură ce olari experimentați le- au arătat noilor veniți cum să modeleze o bucată de lut. Institutul de Arheologie de la Universitatea din Highlands and Islands – care conduce săpăturile – a declarat că cele mai recente amprente au fost găsite de specialiștii în ceramică Roy Towers și Jan Blatchford, potrivit celor relatate de Express.