LA TRIBUNE: Acord post-Brexit: problemele care supără

LA TRIBUNE: Acord post-Brexit: problemele care supără

Mai multe puncte de fricțiune pot încetini, chiar bloca, negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit pe un acord post-Brexit până la sfârșitul anului.

Pescuit

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, condiționează încheierea unui parteneriat comercial cu Regatul Unit de un acord privind pescuitul.

Pentru opt state din UE, printre care Franța și Danemarca, continuarea accesului în apele teritoriale britanice este vital pentru pescari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mandatul de negociere al UE subliniază că acordul va trebui „să mențină condiții de acces reciproce”.

O poziție care s-ar putea ciocni de cea a Londrei:

„Regatul Unit va deveni un stat costier independent la sfârșitul lui 2020 și orice acord trebuie să reflecte această realitate”, precizează o declarație publicată la începutul lui februarie.

Londra intenționează să negocieze în fiecare an cu UE accesul în apele sale, așa cum fac astăzi Norvegia, Islanda și insulele Feroe și ia în calcul „un mecanism de cooperare”.

Parisul, prin vocea secretarei de stat la Afaceri Europene, Amélie de Montchalin, a estimat marți că “principiul unui acord anual prin care s-ar renegocia totul la fiecare trei ani nu este neapărat calea cea bună pentru a progresa”. “Trebuie neapărat să le asigurăm vizibilitate pescarilor noștri, ei nu sunt variabilă de ajustare”, a avertizat ea.

Finanțe

Accesul la piață europeană a serviciilor financiare britanice constituie una din monedele de schimb ale europenilor, din cauza importanței City pentru Londra.

Întreprinderile britanice vor pierde “pașaportul” european care le permite să fie active pe continent.

În locul acestuia, ele vor trebui să obțină o “echivalență”. Mandatul precizează că doar UE, și acest lucru “în mod unilateral”, poate deide să o acorde sau nu.

Regatul Unit pare gata să accepte unele concesii.

Dorește chiar “să întărească” “cooperarea în materie de reglementare și de supraveghere”, “țînând cont de legăturile aprofundate din acest domeniu”.

Date

În mandatul său, UE cere Regatului Unit “un nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal” și prin urmare “deplina respectare a regulilor Uniunii”.

A coopera în privința securității interne cu britanicii necesită schimburi de date și în special de date personale, uneori foarte personale”, a subliniat Michel Bernier, care consideră această protecție “esențială”.

Situația s-ar putea complica dacă britanicii ar decide să se depărteze de regulile europene.

Or “protecția datelor” face parte din domeniile în care au intenția să dezvolte “politici distincte și independente”.

Regulile jocului

Temându-se să vadă Londra dereglementând economia în folosul său, UE consideră indispensabil ca viitorul acord să cuprindă “angajamente ferme” pentru a asigura “condiții de concurență transparente și echitabile” pe termen lung.

Acordul trebuie să asigure respectarea unor “norme comune ridicate, și unor norme ridicate echivalente de-a lungul timpului, luându-le pe cele ale Uniunii ca punct de referință”.

Se referă la ajutoarele de stat,normele sociale și de muncă, normele de mediu, schimbări climatice sau chestiuni fiscale.

Dar Rergatul Unit “nu va accepta măsuri […] care merg dincolo de cele general prevăzute de un acord de liber-schimb global”. În opinia sa, cele două părți trebuie doar “să se angajeze să evite” să “falsifice schimburile” și să “mențină norme ridicate”.

Diferende

Bruxellesul înțelege să creeze, ca pentru fiecare acord comercial, un mecanism de reglementare diferit, în cazul în care una din cele două părți nu-și respectă angajamentele.

Disputele ar fi rezolvate de “un panel independent” cu decizii obligatorii, putând merge până la sancțiuni financiare, chiar susendarea acordului.

Totuși, orice “chestiune de interpretare a dreptului Uniunii” va trebui, potrivit Bruxellesului, trimisă la Curtea de justiție a UE, care va da și ea o “decizie obligatorie”.

O linie roșie pentru Londra, care cere un mecanism de reglementare care să reflecte “o relație de la egal la egal”.

Protocolul irlandez

Europeniii insistă pe de altă parte pe necesitatea ca Londra să respecte protocolul irlandez conținut în acordul de retragere deja semnat, care implică efectuarea de controale ale produselor venind din Marea Britanie și care intră în Irlanda de Nord.

În vreme ce Londra a arătat luni că nu a “cerut niciunui port să se pregătească de noi controale între Marea Britanie și Irlanda de Nord”, șeful diplomației irlandeze, Simon Coveney, a estimat că “dacă nu va exista niciun progres privind infrastructurile necesare pentru a pune în practică protocolul irlandez […] în lunile următoare, ar fi un semn foarte îngrijorător” pentru posibilitatea de a încheia un acord priv2ind viitoarea relație până la sfârșitul anului.

Autori: Anne-Laure Mondesert, Clément Zampa.

Traducere: Gabriela Sîrbu- RADOR