La tribunal pentru o sabie veche de 3.500 de ani

Un bărbat din comuna Piatra Şoimului este în proces cu reprezentanţii Muzeului de Istorie şi Arheologie Neamţ şi cu cei ai Direcţiei de Cultură, solicitând 1 milion de euro pentru o sabia descoperită în grădina sa în decembrie 2006. Procesul a ajuns în faza expertizelor, astăzi fiind prezent la Piatra Neamţ, la solicitarea instanţei, profesorul Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal.

Constantin Dogaru a dat în judecată reprezentanţii muzeului din cauză că suma oferită pentru sabie este foarte mică. Astăzi, după ce a revăzut sabia, bărbatul a declarat că nu este sigur că expertul a evaluat aceeaşi sabie pe care el a descoperit-o în urmă cu doi ani şi jumătate.

„Am o bucată de material acasă, din aceeaşi sabie. Am adus-o şi am constatat că nu se potriveşte. Sabia pe care eu le-am dat-o avea pe toate cele patru părţi haşurări şi diverse motive florale imprimate în patină nobilă. Asta pe care am văzut-o nu mai avea aceste haşurări şi cred că a fost schimbată“, a declarat Constantin Dogaru. 

„Mi se cuvineau 4.000 de lei noi”

Dogaru susţine că după descoperire a predat de bună voie arma muzeului, dar i s-au oferit 15 milioane de lei vechi. A considerat că este prea puţin şi s-a adresat instanţei.

„Prima evaluare a sabiei a fost de 100 milioane de lei vechi. Deci mi se cuveaneau 4.000 de lei noi, conform reglementărilor ce privesc obiectele arheologice descoperite. Am contestat evaluarea şi am cerut un alt expert. A venit domnul profesor Sabin Adrian Luca. Dânsul a analizat-o, însă mi-a precizat că voi afla rezultatul de la instanţă. Vom vedea ce va fi. Eu sper să facă o evaluare căt mai aproape de realitate“, a mai spus Constantin Dogaru.

„Este unicat în Moldova”

Profesorul Sabin Luca a refuzat să facă orice comentariu despre valoarea obiectului, instanţa fiind cea care va afla concluziile sale.

„Este foarte frumoasă, unicat în Moldova şi de o valoare ştiinţifică foarte mare. Astfel de săbii, care datează din perioada epocii bronzului mijlociu, au mai fost găsite în Transilvania, dar şi în unele regiuni din centrul Europei“, a declarat directorul Luca.

Profesorul consideră că sabia a aparţinut unui şef militar, conducător al unei comunităţi din zona unde a fost găsită, arma fiind datată la mijlocul mileniului II î. Hr. O piesă asemănătoare a fost descoperită undeva la Apa, în judeţul Satu Mare, iar o alta există la Oradea.