Deşi a anunţat că, din a doua parte a acestui an, nu vom mai avea acest bir, Boc vrea să-l mai ţină câteva luni ca să mai "deratizeze" un pic economia.
Impozitul minim, introdus în luna mai 2009, va mai fi păstrat trei-patru luni. Asta deşi autorităţile promiseseră că va fi eliminat sau înlocuit cu unul forfetar, care se dorea aplicat doar în sectoarele bănuite de cea mai mare evaziune. Pe lista celor 28 de servicii vizate se numără spălătoriile auto, hotelurile, restaurantele sau saloanele de înfrumuseţare.
EVZ a arătat, în urmă cu o lună, că aplicarea forfetarului va fi amânată până în 2011, deoarece FMI nu acceptă înlocuirea impozitului minim, datorită faptului că acesta reprezintă o sursă de bani sigură pentru buget.
De exemplu, anul trecut autorităţile au obţinut din impozitul minim de două ori mai mult decât s-au aşteptat. De la aplicarea acestui bir şi până la jumătatea lunii iunie 2010, Fiscul a strâns la buget o sumă de aproximativ 1,1 miliarde de lei.
Data e încă incertă
Premierul Emil Boc a anunţat ieri, la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România", că impozitul minim va fi eliminat din această toamnă. "Impozitul minim şi-a atins scopul de a elimina firmele fără activitate", a explicat primul-ministru, fără a oferi detalii despre data de la care Finanţele vor renunţa la acest bir.
Prezent la eveniment, ministrul economiei, Adriean Videanu, a precizat că impozitul minim va fi eliminat din 1 octombrie sau 1 noiembrie, iar impactul bugetar va fi compensat din creşterea economică din zona IMM-urilor.
Promisiuni încălcate
Autorităţile au anunţat în repetate rânduri că o să renunţe la acest impozit minim. Iniţial, premierul şi actualul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, au precizat că din a doua parte a anului impozitul minim va fi înlocuit cu unul forfetar. Impozitul minim este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor Private din România, a menţionat că impozitul minim care, din punct de vedere economic, a generat pierderi duble la buget decât suma pe care a adus-o.
"În urma analizelor noastre s-a dovedit un fiasco, va fi eliminat din toamnă, aşa cum a anunţate şi premierul. Salutăm această decizie datorită căreia pierderile bugetare se vor reduce anul viitor cu 2 miliarde de lei", a spus Nicolescu. El a arătat în repetate rânduri că acest impozit a adus la închiderea a mii de firme.
La începutul anului, Boc le-a transmis senatorilor că "din totalul firmelor închise, peste 73% erau inactive sau folosite pentru intermedieri ori tranzacţii de fraudă fiscală. Impozitul minim şi-a atins scopul şi a fost necesar, având un efect curativ şi de deratizare a unor ramuri economice".
CARTA ALBĂ
Ce le doare pe IMM-uri
Scăderea cererii interne este cea mai mare piedică pe care o resimt în prezent firmele mici şi mijlocii din România. Două treimi dintre ele acuză această dificultate, potrivit unei anchete prezentate în Carta Albă a IMM-urilor, lansată ieri de Consiliul Naţional al IMM-urilor.
La studiu au participat 1.485 IMM-uri din toate regiunile ţării. Pe locul doi în topul dificultăţilor este fiscalitatea excesivă (circa 55% dintre respondenţi), urmată de birocraţie (47%).
Totodată, şi inflaţia, corupţia şi accesul dificil la credite îngreunează activitatea micilor patroni. Aproape două treimi dintre ei consideră că punctul culminant al crizei va fi atins în acest an. Un sfert dintre IMM-uri sunt însă de părere că abia anul viitor vom ajunge la apogeul recesiunii.
Majoritatea întreprinzătorilor români sunt bărbaţi (62%), cu o vârstă medie de 43 de ani. Circa 40% dintre ei au pregătire tehnică. Trei sferturi dintre patroni sunt căsătoriţi, iar două treimi au şi copii. (Ana Bâtcă)
262 milioane de euro este suma colectată de Fisc din impozitul minim, de la introducere - mai 2009 - şi până la jumătate lunii iunie 2010