La noi - cu zarurile, la alţii - cu împodobitul

OBICEIURI EUROPENE

  • Cehia, Ungaria şi Slovacia. În Lunea cea mare, femeile sunt plesnite cu palmele sau biciuite peste fese cu nişte ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul dintre capete. Procedeul este considerat a fi pur simbolic. În zonă se spune că femeile „tratate” în acest fel vor rămâne sănătoase şi frumoase pentru tot restul anului.
  • Finlanda. Copiii se îmbracă frumos şi cerşesc pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi călare pe nişte cozi de mătură. În vestul ţării, oamenii aprind focuri mari în Duminica Paştelui pentru a alunga vrăjitoarele care zboară prin aer.
  • Oraşul Verges, Spania. În Joia cea mare, se organizează anual un „dans al morţii”. Participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete, care poartă cutii pline cu cenuşă.
  • Polonia. Dacă bărbatul, considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legenda locală spune că mustaţa lui va albi, şi aluatul pentru pâine nu va creşte.
  • Oraşul Haux, Franţa. Peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice. Creaţia culinară va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este făcută în piaţa centrală, la ora prânzului.
  • Elveţia. Toate satele îşi transformă fântânile în izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite. Tradiţia celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.
  • Marea Britanie. În timpul Festivalului Hocktide, din localitatea Hungerford, poliţiştii din oraş claxonează de fiecare dată când se intersectează pe stradă cu grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Aici, un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi vor oferi câte o portocală tuturor femeilor. „Moneda de schimb” este un sărut.

CITIŢI ŞI:

Învierea barbugiilor