Fie că sunt manageri sau fac parte din personalul operativ, angajaţii instituţiei îşi dublează salariile de la an la an.
Salariile angajaţilor de la Fondul Proprietatea îl fac invidios pe orice angajat din sistemul privat. O secretară câştigă lunar un salariu mediu brut care ajunge lejer la 1.500 de euro, în timp ce un director nu ia mai puţin de 3.800 de euro, scrie revista „Capital“ în ediţia de azi.
Angajaţii beneficiază în plus de numeroase deplasări în străinătate tot pe banii Fondului. Pe lista norocoşilor se aflau la sfârşitul anului trecut 19 persoane, ale căror salarii cumulate ajungeau la circa 607.000 de euro. Potrivit datelor financiare ale instituţiei conduse de Daniela Lulache, salariul mediu brut al unui angajat fără funcţie de conducere a fost, în 2007, de 1.437 de euro pe lună. Bugetul generos alocat pentru plata salariilor poate fi explicat şi prin faptul că, din cei 19 angajaţi, 12 au funcţii de conducere, fiind manageri sau administratori, şi doar şapte au funcţii operative. Lefuri mari pentru performanţe mici Anul acesta, Fondul a propus să cheltuiască circa 1,4 milioane de euro, dublu faţă de anul trecut, în condiţiile în care nu sunt prevăzute majorări de personal. Pentru salariaţii Fondului, salariile au crescut într-un ritm ameţitor în fiecare an.
Dacă luăm în calcul şi propunerile pentru 2008, ajungem la o triplare a salariilor în mai puţin de trei ani. Pe lângă salarii, proiectul de buget al FP prevede şi triplarea cheltuielilor cu deplasările în străinătate, care au loc săptămânal sau chiar zilnic. Anul trecut, instituţia a cheltuit 40.000 de euro pe deplasări. Anul acesta, îşi propune să cheltuiască circa 120.000 de euro. O deplasare în Asia în interes de serviciu poate realiza chiar şi o secretară a Fondului.
Dacă salariile cresc simţitor de la un an la altul, nu acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre atribuţiile angajaţilor care se limitează la încasarea de dividende, organizarea Adunării Generale a Acţionarilor şi pregătirea listării instituţiei la Bursă. Conducerea în fruntea căreia este Daniela Lulache a înregistrat puţine progrese în ceea ce priveşte listarea la Bursă a Fondului sau alegerea unui administrator, pentru care a fost avansat un nou termen: vara lui 2009. Până atunci, cei care ar trebui să fie despăgubiţi sunt nevoiţi fie să ţină imobilizate sumele în acţiuni necotate, fie să le vândă la preţuri mult sub valoarea lor.