LA DOCTOR: Opt greşeli pe care le fac pacienţii

Medicii vă sfătuiesc să nu ascundeţi simptomele bolilor de care suferiţi.

Unui pacient care nu comunică bine cu medicul său îi scad şansele de a primi diagnosticul exact. Iată câteva greşeli pe care nu ar trebui să le faceţi când aveţi nevoie de doctor.

1. Nu îşi descriu corect simptomele

Unii pacienţi exagerează atunci când medicul le cere să îşi descrie simptomele, alţii, din contră, dau foarte puţine amănunte despre suferinţa lor. „Nici una dintre atitudini nu este potrivită şi îngreunează punerea unui diagnostic“, spune medicul internist Doru Cristian Gavrilă. El le recomandă pacienţilor să nu ignore durerile puternice ori scăderile bruşte în greutate, deoarece pot fi semne pentru boli grave, cum este cancerul.

„Cei care îşi minimizează simptomele sunt oamenii care obişnuiesc să se ascundă în ei. Aceştia ajung, de obicei, în ultimul stadiu la medic. La polul opus sunt persoanele foarte comunicative, care vin la medic şi pentru o simplă senzaţie de greaţă“, a observat medicul.

2. Nu îşi păstrează copii după analizele medicale

Aproape 90% dintre pacienţi îşi lasă analizele medicale la medicul de familie ori în spitalul în care au fost internaţi, deşi au tot dreptul să ceară o copie după acestea. „Aceste documente le pot fi de folos atunci când ajung la un alt medic ori în cazul unor urgenţe“, subliniază medicul Doru Cristian Gavrilă. Specialiştii spun că este important să cereţi copii după analizele medicale, dacă vreţi să scutiţi timp şi bani. „În cazul în care nu aveţi niciun document medical, investigaţiile se vor relua. Este important să păstraţi un buletin medical, mai ales dacă acesta arată modificări ori valori anormale“, a adăugat medicul Cristian Gavrilă. Medicul Bogdan Dorobăţ, pecialist în radiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Bucureşti, atrage atenţia că mulţi pacienţi nu conştientizează gravitatea bolii pe care o au şi faptul că o copie după analizele medicale poate fi un indiciu pentru medic despre felul în care organismul răspunde sau nu la un anumit tratament.

3. Îşi întrerup tratamentul

Persoanele care au fost diagnosticate cu o boală cronică nu ar trebui să îşi întrerupă tratamentul atunci când încep să se simtă mai bine. „Vor apărea complicaţii, şi următorul tratament va fi mai scump“, avertizează medicul Cristian Gavrilă. Medicii atrag atenţia că unele tratamente sunt pe viaţă şi nu este corect să le întrerupeţi. „Se întâmplă ca pacienţii care suferă de boli cardiovasculare să nu îşi mai ia tratamentul şi să ajungă din nou la noi, într-o fază agravată“, atrage atenţia medicul Bogdan Dorobăţ.

4. Îşi aleg doctorul fără să aibă informaţii despre acesta

Indiferent că este vorba despre medicul de familie ori despre un specialist, pacienţii nu ar trebui să se lase pe mâna oricui. „Unii medici sunt mai necomunicativi, dar foarte buni din punct de vedere profesional, alţii sunt morocănoşi după gardă. Este bine să aveţi câteva date despre modul în care doctorul obişnuieşte să se poarte cu pacienţii, dar şi despre experienţa sa profesională“, sugerează Doru Cristian Gavrilă.

5. Au prejudecăţi despre diferite manevre medicale

Medicii români spun că se confruntă adeseori cu pacienţi care nu înţeleg de ce este importantă o anumită investigaţie medicală. „Spre exemplu, unii oameni nu acceptă efectuarea unei biopsii (n.r. - analiză la microscop a unor celule), fiindcă se tem că au cancer şi acesta se va extinde“, spune medicul Alina Popescu, gastroenterolog la clinica Proctoline.

O biopsie ajută, de fapt, la stabilirea naturii unui ţesut. „Dacă aflăm ce natură are o leziune (dacă este benignă ori malignă), şi tratamentul va fi unul corect. În niciun caz, boala nu se va răspândi în urma efectuării acestei investigaţii“, explică medicul.

6. Vorbesc mai mult despre viaţa privată decât despre simptome

Oricare pacient trebuie să profite de vizita la medic şi să dea cât mai multe detalii despre afecţiunea care îl supără. „Este important să spuneţi ce v-a adus la medic, ce analize aţi făcut, când a apărut durerea, care este intensitatea ei, şi mai puţin care este relaţia cu soacra“, atrage atenţia medicul Alina Popescu.

7. Se orientează întâi către produsele naturiste

Un produs naturist nu tratează o boală, cel mult o ameliorează, avertizează specialiştii. Cu toate acestea, afirmă ei, sunt pacienţi ce au mai multă încredere în ceaiuri decât în medicamente care şi-au dovedit eficienţa în studii. „Unii exagerează şi ajung inclusiv la hepatite toxice“, subliniază medicul Alina Popescu.

8. Se tratează cu medicamente pe care le-au încercat prietenii ori vecinii

Deşi cele mai bune tratamente sunt cele ţintite, mulţi bolnavi pleacă urechea la sfaturile vecinilor sau la cele ale prietenilor. „E posibil ca pe vecin să îl doară burta din alte motive decât vă doare pe dumneavoastră. Dacă nu vreţi să vă agravaţi starea, mult mai potrivit ar fi să consultaţi medicul pentru a cere o reţetă“ recomandă medicul Bogdan Dorobăţ.