La ce a FOLOSIT vizita lui Kerry la Moscova. America și Rusia se APROPIE, dar NU se înțeleg

Rusia și Statele Unite au anunțat că au găsit marți un teren de înțelegere suficient pentru organizarea unei noi reuniuni internaționale privind Siria, vineri, la New York, chiar dacă persistă divergențele asupra celei mai spinoase probleme: soarta lui Assad.

Secretarul de stat american John Kerry a sosit marți la Moscova pentru întrevederi cu președintele Vladimir Putin și cu ministrul de Externe Serghei Lavrov, fără să știe dacă Rusia va accepta o a treia reuniune a International Syria Support Group (ISSG), după cele de la Viena, din 30 octombrie și 14 noiembrie.

Kremlinul avertizase luni că este nevoie ca o serie de condiții prealabile să fie îndeplinite, însă, în urma discuțiilor, șeful diplomației americane a confirmat reuniunea de la New York, adăugând că cele două părți au convenit să accelereze procesul de pace și de tranziție politică. John Kerry, citat de Reuters, a declarat:

„Ne vom întâlni vinerea aceasta la New York cu ISSG, apoi (...) vom adopta o rezoluție a Statelor Unite (...) privind viitoarele etape de negocieri și, sperăm, o încetare a focului.”

ISSG, din care fac parte coaliția țărilor ostile lui Bashar Al-Assad, dar și Rusia și Iran, aliații fideli ai acestuia, a stabilit o foaie de parcurs care prevede instaurarea unui armistițiu în toată Siria, relansarea negocierilor sub egida ONU între guvernul de la Damas și opoziție și organizarea de alegeri.

Secretarul de stat american a declarat că Moscova și Washington au identificat marți un teren de înțelegere privind mai multe puncte și au căzut de acord să lase de o parte, pentru moment, divergențele dintre ele, lucru confirmat și de Serghei Lavrov.

Șeful diplomației ruse a spus:

„În ciuda divergențelor dintre țările noastre, am demonstrat că atunci când Statele Unite și Rusia trag împreună în aceeași direcție, progresele sunt posibile.”

Lavrov a calificat discuția cu John Kerry drept substanțială.

„TERORIȘTII BUNI ȘI TERORIȘTII RĂI”

Rusia, aliatul statornic al Siriei, a lansat pe 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene împotriva ISIS, dar și a altor grupări rebele care se opun actualului regim de la Damasc, și sprijinind armata guvernamentală.

Moscova este de multă vreme în dezacord cu Washingtonul privind viitorul lui Bashar Al-Assad. Statele Unite cer plecarea acestuia în cadrul unei tranziții care să dureze șase luni, în vreme ce Rusia susține că poporul sirian este cel care trebuie să hotărască soarta președintelui său.

John Kerry le-a repetat interlocutorilor săi că menținerea lui Assad la putere este de neconceput, dar a precizat că întrevederile nu au avut ca obiect soarta imediată a liderului sirian, ci procesul politic de tranziție.

S-au înregistrat progrese în ceea ce privește alcătuirea listei cu organizațiile rebele care trebuie să fie considerate teroriste și cu cele care sunt abilitate să participe la procesul de pace.

„Am găsit astăzi un teren de înțelegere în ceea e privește complexitatea chestiunii grupurilor teroriste”, a declarat John Kerry, după ce, în ajun, omologul său afirmase că Washingtonul ar trebui să-și revizuiască politica sa de „a separa teroriștii în buni și răi”.

Șeful diplomației americane a comentat:

„Am convenit în mod evident că ISIS și Al-Nosra să fie absolut excluse din acest proces, indiferent ce s-ar întâmpla.”

„PROPAGANDĂ CURATĂ”

În ceea ce privește bombardamentele ruse în Siria, Kerry a declarat că i-a spus lui Putin că este nevoie ca Moscova să-și orienteze tirurile către „adevărata amenințare”, pe care o constituie ISIS, mai degrabă decât rebelii moderați.

Kerry a adăugat:

„Sunt mulțumit să spun că președintele Putin a luat aceasta în considerare.”

Într-un comunicat al statului major rus, difuzat în timpul vizitei oficialului american, acesta afirmă că a executat raiduri pentru sprijinirea a patru grupări rebele în Siria și că peste 5000 de rebeli sirieni luptă împotriva ISIS, în coordonare cu trupele guvernamentale.

Potrivit unui înalt responsabil occidental, citat de Reuters, declarațiile Moscovei despre colaborarea sa cu Armata Siriană Liberă reprezintă doar propagandă.

„Nu aceasta este realitatea din teren. ASL a dezmințit categoric, este propagandă curată pentru a încerca să divizeze opoziția.”

În paralel, Arabia Saudită a anunțat formarea unei coaliții formate din 34 de țări musulmane împotriva terorismului, fără a numi în mod expres ISIS. Moscova a declarat că are nevoie de mai multe amănunte legate de aceasta, pentru a se putea pronunța.