Editura Evenimentul si Capital

La Căpâlna, urmele dacilor aşteaptă banii europenilor

14-04/cetate-dacica-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 474 Vizualizari

Fortificația antică este înghițită de pământ și de vegetație, iar zidurile au început să dispară. Cu cinci milioane de euro, Cetatea de la Căpâlna ar putea fi introdusă în circuitul turistic.

La Cetatea dacică de la Căpâlna se ajunge pe un drum de pământ ce trece prin grădinile localnicilor, apoi urcă vertiginos prin pădure până pe o porţiune îngustă. O „şa” îngustă de doar 10 metri lăţime. E singura zonă prin care se poate ajunge la intrarea în cetate. Panoul explicativ arată că, în urmă cu 2000 de ani, șaua era „crestată” transversal de două șanțuri și de două valuri de pământ. Acelaşi panou îţi arată şi forma aproape triunghiulară a cetăţii, dată de dispunerea zidurilor. Din teren nu prea ai cum să-ţi dai seama pentru că zidul, acolo unde încă mai rezistă, e acoperit de vegetaţie.

Turnul - locuință de lângă intrarea principală (cea de pe șa, intrarea secundară fiind în partea opusă) este singurul care lasă urme vizibile. Câţiva metri mai în dreapta lui, puţinele rămăşiţe ale turnului de poartă sunt mai mult împrăştiate. Dacă îţi propui să urmezi traseul zidului de cetate, îţi e destul de greu să-i găseşti capătul din stânga al intrării principale. E dărâmat şi mascat de lăstari de mesteacăn. Apoi se văd blocuri de piatră din zid suportând cu greu pământul și vegetația adunate deasupra. În partea de nord-est, zidul dispare din nou sub malul de pământ pe mai multe porţiuni.

La bere, pe acropolă

La sud-est, unde cândva se afla intrarea secundară în cetate, locul e marcat de trei blocuri fasonate, aşezate la rădăcina unui copac ce nu le lasă să aibă aceeaşi soartă ca sutele de piese similare prăvălite pe versantul abrupt, prin pădure. Pe partea sudică se vede doar o jumătate din lungimea zidului. Cealaltă jumătate e împânzită de vegetaţie. Probleme sunt şi în incintă. Pe acropolă, spre sud, tufişurile domină terasa de la picioarele tale. Eşti deranjat de cutiile de bere, iar în aceeaşi zonă de 20 de metri pătraţi se mai văd urmele a două gropi săpate de „concurenţa” arheologilor. Acei indivizi care au reuşit să ia ilegal de aici podoabe dacice din aur, precum colierul de 75 de grame şi perechea de cercei de 27 de grame recuperate relativ recent de statul român şi expuse la Alba – Iulia.

Zidurile antice sunt acoperite de pământ și de vegetație

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI