La Baia di San Paolo - Pe urmele Apostolului Pavel

La Baia di San Paolo - Pe urmele Apostolului Pavel

În numărul pe martie 2018 în care am început să colaborez la „Lumea Credinţei”, am citit un articol documentat şi frumos scris despre Malta al domnului Laurenţiu Cosmoiu, care mi-a trezit multe nostalgii, întrucât am petrecut şi eu acolo unsprezece zile în aprilie 1990.

caravaggi

Aşa cum se ştie, arestat la Ierusalim, Apostolul Pavel a cerut să fie judecat de cezar, la Roma, întrucât era cetăţean roman. A pornit într-acolo pe corabie, sub escortă, însă după o călătorie plină de încercări şi peripeţii, nava a naufragiat în Malta, unde Pavel a iernat, fiind bine primit de localnici, cum reiese şi din ultimul capitol, 28, din Faptele Apostolilor. Voiam să văd Golful Sfântului Pavel (La Baia di San Paolo) şi am avut prilejul să o fac în două rânduri; ultima oară într-un amurg copleşitor.

În anii din urmă, Golful Sfântului Pavel – sau „Sfântul Pavel de lângă mare”, cum preferă să-i spună maltezii – a devenit un orăşel. La începutul secolului trecut, oamenii bogaţi obişnuiau să îşi ridice o casă şi aici, pe ţărm, ca să petreacă lunile calde ale verii în linişte, răcoare şi confort. Linişte care se păstra şi în urmă cu treizeci de ani. Am văzut atunci Izvorul Apostolului, din care Pavel şi-ar fi astâmpărat setea îndată după naufragiu. Tot acolo a fost înălţată o biserică, Biserica focului, unde Pavel a aruncat vipera în flăcări (Fapte, 28, 7-8). Un lăcaş a apărut şi pe locul fost al reşedinţei guvernatorului roman Publius, care l-a primit şi găzduit trei zile pe propovăduitorul Evangheliei (Fapte, 28, 7-8). De-a lungul timpului au fost construite succesiv biserici una peste alta, la nivelul cel mai de jos al acestor suprapuneri arheologii descoperind vestigii romane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 8 aprilie au plecat invitaţii polonezi şi cel maghiar, iar a doua zi am mers pe cealaltă insulă, Gozo, prilej de a pluti pe Mediterana o jumătate de ceas. Gozo este o insulă marcată de chietudine, cu mai puţini locuitori decât Malta şi cu terenuri cultivate care-i dădeau un aer rustic. Existase proiectul unui pod, conceput de doi ingineri japonezi, care să lege cele două insule, iar lumea a răsuflat uşurată când a fost abandonat. Catedrala în formă de cruce latină din Gozo, cu ziduri exterioare de un alb spumos, veche de 300 de ani, şi piaţa ei sugerau înrudiri stilistice cu Sicilia lui Lampedusa aflată la mai puţin de o sută de kilometri.

A doua zi am ieşit singur pentru prima oară de când eram în Malta. Din Sliema, de la hotel „Dragonara”, prin suburbia Sf. Iulian, am ajuns în golful şi portul Marsaxlokk, pe care îl zărisem de mai multe ori prin fereastra maşinii, în treacăt. Acum puteam să-i privesc de aproape, în tihnă, bărcile vopsite în culori strălucind în lumina puternică a soarelui – era o zi cum sunt la noi cele de început de iunie –, bărci care există numai în Malta, tot aşa cum gondole nu sunt decât la Veneţia.

Plină de culoare era şi piaţa de peşte din port, cu crabi, caracatiţe şi languste mustăcioase întinse pe tarabe. Pentru balcoanele închise ale unor clădiri cu etaj nu aveam pe atunci alt termen de comparaţie decât sacnasiurile caselor din vechea Constanţă sau din Brăila.

Cu o zi înainte de plecare, am fost să revăd Catedrala Ordinului Sfântului Ioan, construită în secolul al XVI-lea şi considerată până în 1798 una dintre cele mai bogate biserici din lume. Atunci, insula a fost ocupată de armatele lui Napoleon, iar catedrala jefuită de podoabele şi odoarele de preţ. În acelaşi an părăseau pentru totdeauna Malta şi Cavalerii Ospitalieri. M-am dus în oratoriu – nu mai era nimeni în biserică – să privesc îndelung tabloul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, vasta lucrare a lui Caravaggio (3 metri pe 5), datând din 1608, considerată capodopera sa şi singura sa pictură semnată.