Evenimentul Zilei > Actualitate > La 17 ani, Ivan Patzaichin l-a uimit pe Ion Iliescu. Amintiri din Epoca de Aur
La 17 ani, Ivan Patzaichin l-a uimit pe Ion Iliescu. Amintiri din Epoca de Aur

La 17 ani, Ivan Patzaichin l-a uimit pe Ion Iliescu. Amintiri din Epoca de Aur

Moartea lui Ivan Patzaichin a căzut ca un trăsnet duminică dimineața, iar unul dintre cei mai afectați din cauza acestei vești negre a fost Ion Iliescu, fostul președinte al Federației Române de Kaiac Canoe la începutul anilor 1980.

Ion Iliescu a deținut mai multe funcții importante în Epoca de Aur și susține că l-a cunoscut pe cel mai mare canoist din lume când avea doar 17 ani. Era perioada în care Ivan Patzaichin plecase din Delta Dunării spre București din dorința de a domina sportul care i-a asigurat nemurirea.

Ulterior, legendarul sportiv s-a reîntâlnit cu viitorul președinte al României la începutul anilor 1980, când Ion Iliescu a fost numit în fruntea FRKC.

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/16

”Am aflat cu deosebită tristețe vestea încetării din viață a lui Ivan Patzaichin, reprezentant de frunte al sportului românesc, multiplu campion național, european, mondial și olimpic, un suflet generos, un luptător sub culorile tricolorului, pentru afirmarea valorilor olimpismului.

Fire generoasă, și-a dedicat viața, după retragerea din activitate, transmiterii experienței acumulate în timp către tinerele generații, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii. Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme.

A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învățat să se implice, la rândul lor, în viața societății. Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut când a fost recrutat pentru sportul de performanță după câteva concursuri în Deltă.

Ion Iliescu: Patzaichin era un adolescent slăbuț

Era un adolescent slăbuț, fragil și toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranță în barcă, câștigând cursa.

Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat și conducerea Federației Române de Kaiac Canoe. Un sport care educă și formează caractere.

În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Pitești. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea și fermitatea cu care Ivan și-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiiilor și tinerilor. Nu a uitat de unde a plecat, și nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reușitele sale.

Dar, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un OM, și pentru asta a fost iubit și admirat. Moștenirea lui sportivă este consistentă, și face parte din tezaurul de valori simbolice al României.

Transmit sincerele mele condoleanțe familiei și prietenilor lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a fost mesajul postat pe blogul lui Ion Iliescu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: