Kundera a debutat cu o delaţiune

Celebrul scriitor ceh, renumit pentru antipatia faţă de regimul comunist, a fost acuzat de colaborare cu poliţia secretă. În studenţie, Kundera a denunţat un agent prooccidental.

O ştire-şoc a pus pe jar ieri dimineaţă principalele agenţii de presă internaţionale: celebrul scriitor ceh Milan Kundera, în vârstă de 79 de ani, este acuzat de colaborare cu poliţia secretă din Cehoslovacia, căreia i-ar fi denunţat pe un tânăr ca fiind agent secret pro-occidental. Informaţia a apărut în ediţia de ieri a magazinului ceh “Respekt”. Cazul este şocant, ţinând cont de renumita antipatie a lui Kundera faţă de aberaţiile regimului totalitar comunist.

”Cherchez la femme…”

Lucrurile relatate de revista “Respekt” s-ar fi întâmplat în 1950, pe vremea studenţiei lui Kundera, care avea atunci doar 21 de ani. Viitorul mare scriitor s-a prezentat din proprie iniţiativă la sediul poliţiei secrete (StB) şi a raportat prezenţa în ţară a unui presupus agent, un tânăr pilot ceh. Kundera a făcut acest gest după ce spionul vizat vizitase o tânără femeie, prietenă comună a celor doi, la un dormitor comun dintr-un cămin studenţesc. După ce Kundera a alertat astfel serviciul secret, agentul, pe nume Miroslav Dvoracek, a fost arestat şi şi-a petrecut următorii 14 ani în închisorile comuniste.

“Respekt” citează un raport al poliţiei secrete datat 14 martie 1950: “Studentul Milan Kundera, născut pe 1 aprilie 1929 în Brno, a raportat departamentului nostru că o colegă trebuia să se întâlnească în acea seară cu un anume Miroslav Dvoracek, urmărit ca dezertor din serviciul militar care a zburat ilegal în Germania”.

Dvoracek zburase într-adevăr ilegal din Cehoslovacia în Germania, după ce comuniştii preluaseră puterea în 1948. Într-un lagăr de refugiaţi din München, Germania, el fusese recrutat de către spionajul cehoslovac finanţat de Statele Unite şi trimis înapoi în Cehsolovacia, unde intrase ilegal şi era dat în urmărire. În călătoria sa, el a vizitat o tânără studentă, prietenă şi cu tânărul student Kundera. Actul i-a fost fatal: ca urmare a denunţului lui Kundera, Dvoracek a fost arestat chiar la locul rendez vous-ului şi, după ce s-a cerut pedeapsa cu moartea, a fost condamnat în cele din urmă la 22 de ani de închisoare. 14 ani în închisorile comuniste

Nefericitul şi-a petrecut următorii 14 ani în închisorile comuniste, de unde a fost trimis pentru muncă forţată în minele de urnaiu, tratamentul obişnuit pentru prizonierii politici din epocă. În cele din urmă, a fost eliberat în 1963, la scurtă vreme după ce, ca o ironie sinistră a destinului, Kundera publica prima sa carte de succes: “Ridicole Iubiri”, un volum de povestiri excepţional, care i-a deschis calea spre celebritate.

Miroslav Dvoracek, astăzi în vârstă de 80 de ani, trăieşte de multă vreme în îndepărtata Suedie, iar recent a suferit o puternică criză cardiacă. El şi-a petrecut întreaga viaţă crezând că fata pe care a vizitat-o la dormitorul din cămin este cea care l-a trădat poliţiei secrete.

Milan Kundera păstrează tăcerea

Numele lui Kundera a fost descoperit în acest caz din întâmplare de către Adam Hradilek, cercetător la Institutul Ceh pentru Studiul Regimurilor Totalitare (USTR) şi semnatarul articolului din “Respekt”. El “dezgropa” arhivele comuniste aflate în gestiunea sa, pentru a căuta detalii legate de această poveste, ce-i fusese încredinţată de o rudă a sa, Iva Militka, nimeni alta decât studenta care avusese rendez-vous cu pilotul. Iva Militka şi-a trăit, la rândul ei, viaţa simţindu-se vinovată, din momentul arestării prietenului său, Dvoracek.

“Milan Kundera, în vârstă de 21 de ani la acel moment, nu îl cunoştea personal pe cel pe care l-a incriminat, dar auzise vorbindu-se despre întâlnire de la o altă persoană”, rezultă din ancheta efectuată cu minuţie de Adam Hradilek. “Este foarte probabil că Dvoarcek a fost arestat pe baza informaţiilor date de Milan Kundera”, a confirmat, la televiziunea cehă, şi Vojtech Ripka, de la USTR.

În cursul zilei de ieri, scriitorul, aflat la Paris, a negat categoric acuzaţiile, definind articolul drept “o minciună”. “Sunt total uluit de un lucru la care nu mă aşteptam, despre care nu ştiam nimic până ieri şi care nu s-a întâmplat. Habar nu am cine este acel om”, a declarat telefonic Kundera pentru CTK, agenţia cehă de ştiri, după ce a aflat din presă despre informaţia apărută despre el în Republica Cehă. Kundera i-a acuzat pe autorii articolului de “asasinarea unui autor”, tocmai în momentul când un târg de carte începe în Franţa. Este un mister că istoricii au găsit un anumit document cu numele său, a adăugat scriitorul. Exclus din partid pentru “activităţi anticomuniste”

Milan Kundera, ca mulţi dintre cehi, s-a alăturat partidului comunist în 1948, dar a fost exclus pentru “activităţi anticomuniste” în 1950. A fost reprimit în 1956, dar, o dată cu anii ’60, devine o puternică voce îndreptată împotriva represiunii regimului comunist. Apărut în 1967, romanul “Gluma”, cu un puternic mesaj antitotalitar, a avut un succes uriaş în Cehoslovacia, aflată în plină “Primăvară de la Praga”, dar după invazia sovietică din 1968, Kndera a fost exclus din partisdul comunist (în 1970), dat afară din postul său de profesor universitar, iar cărţile sale scoase din librării şi biblioteci. În 1975, părăseşte Cehoslovacia pentru Franţa, al cărei cetăţean devine în 1981. Aici îşi construieşte o solidă carieră literară internaţională, scriind în cehă şi, de la un momnet dat, şi în franceză. Printre cele mai cunoscute titluri ale sale, se numără: “Insuportabila uşurătate a fiinţei”, “Viaţa este în altă parte”, “Valsul de adio”, “Cartea râsului şi a uitării”, “Lentoarea”. Kundera refuză de ani de zile orice interviu cu presa şi îşi vizitează ţara din când în când, incognito.

Un alt mare scriitor care şi-a văzut chestionat trecutul este germanul Günter Grass, laureat al Premiului Nobel în 1999, care, acum doi ani, a mărturisit că, la vârsta de 17 ani, s-a înrolat de bună voie în formaţiunea Waffen SS, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, pentru a-şi apăra ţara de invadatorii sovietici. În România, cazuri similare, de colaborare cu Securitatea ale unor nume literare importante, ar fi: Ştefan Augustin Doinaş, Al. Paleologu (ambii foşti deţinuţi politici), Eugen Uricaru, fost preşedinte al USR (în anii ’80, o supraveghea, la Cluj, pe Doina Cornea), eseistul ieşean Sorin Antohi, ziaristul Carol Sebastian (în tinereţe, a lăsat o colegă gravidă şi a devenit astfel o victimă sigură pentru avansurile Securităţii).

EDITORIALUL EVZ: Insuportabila uşurătate a lui Kundera STUPOARE

“Idoli mânjiţi”

Incredibila veste a mâhnit şi intelectualitatea românească, aceasta declarându-se “şocată” şi “tristă”. Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), spune: “Ce comentariu pot să fac? Este o adevărată nenorocire. Toţi idolii ies, până la urmă, mânjiţi din această poveste, a convieţuirii cu regimurile totalitare. Ca să apreciem exact, ar trebui însă să cunoaştem înteregul context, ce s-a întâmplat de fapt şi motivaţiile pe care le-a avut scriitorul”.

În ce priveşte efectul pe care această dezvăluire l-ar putea produce asupra considerabilei opere a lui Kundera, Manolescu consideră că, “evident”, aceasta nu va fi afectată: “Nu va avea nici un efect asupra operei, este prea puternică şi Kundera are un statut literar câştigat, la cei aproape 80 de ani ai lui. Au fost iertaţi alţii cu păcate mult mai grave: Céline, Ezra Pound (simpatizanţi declaraţi ai regimului nazist, respectiv ai fascismului italian – n. red.)”.

O poziţie similară are şi Lidia Bodea, directorul editorial al Editurii Humanitas, care publică în România opera lui Milan Kundera: “E prea devreme să fac un comentariu, dar nu cred că acest incident, regretabil, se poate refelcta major asupra vânzărilor. Au crescut sau au scăzut vânzările lui Sorin Antohi, după dezvăluirea colaborării sale cu Securitatea? Trist este doar că se dezgroapă un lucru vechi de 50 de ani şi de-abia atunci îşi aduce aminte presa că există un mare scriitor”. Scriitorul Mircea Mihăieş, vicepreşedintele ICR, consideră situaţia ca fiind “tulburătoare”.