„Operațiunea militară specială” din Ucraina trebuie să continue cel puțin până la capturarea întregii regiuni Donețk, a anunțat Kremlinul.
Într-o teleconferinţă cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că autointitulata Republică Populară Doneţk - o entitate separatistă sprijinită de Rusia care luptă cu forțele ucrainene din 2014 - controlează numai o parte din teritoriul mai mare pe care îl revendică.
„De aceea este necesar, ca un minimum, să eliberăm întregul teritoriul al Republicii Populare Doneţk”, a spus el. Rusia şi-a lansat campania militară în Ucraina motivând că ar fi necesară pentru protejarea vorbitorilor de rusă din regiunea estică Donbas, din care Doneţk reprezintă jumătate, de un „genocid” care ar fi comis de Ucraina.
Deși Rusia controlează deja aproape toată regiunea Luhansk, cealaltă jumătate a Donbasului, deține doar aproximativ 60% din regiunea Donețk.
Liderii celor două regiuni doresc alipirea de Rusia cât mai repede
Mai exact, atât Kievul, cât şi ţările occidentale susţin că aceasta este o acoperire pentru o invazie în stil imperial. Deşi Rusia controlează deja aproape întreaga regiune Lugansk, cealaltă jumătate a regiunii Donbas, ea deţine numai circa 60% din regiunea Doneţk.
Entităţile sprijinite de Moscova Doneţk şi Lugansk, alături de alte două regiuni ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, solicită alipirea cât mai repede la Rusia după încheierea, marţi, a ceea Ucraina şi guvernele occidentale au catalogat drept „referendumuri false” pentru anexare.
Între timp, experţii militari spun că există temeri că Rusia ar putea folosi arme nucleare. Pavel Podvig, un analist independent cu sediul la Geneva, a vorbit despre amenințarea nucleară din Rusia, în urma acestor declarații de rău augur.
Mai exact, Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută o mobilizare parțială și a insistat într-un discurs național că „nu blufează” cu privire la utilizarea armelor nucleare.
Expert militar: Suntem „la cel puțin câțiva pași” de folosirea armelor nucleare
Pavel Podvig a spus că este „de înțeles”, deoarece acest mesaj a stârnit îngrijorare, dar toate semnele sugerează că suntem „la cel puțin câțiva pași” de folosirea armelor nucleare, deși SUA spune cu totul altceva.
„În primul rând, SUA continuă să ne spună că nu există semne că Rusia este pregătită să-și folosească armele. Cu excepția ICBM-urilor și SLBM-urilor, niciuna dintre armele nucleare nu este „desfășurată” - bombele nu sunt încărcate pe avioane, focoasele nu sunt cuplate cu rachetele. Aceste arme sunt depozitate, deocamdată, a spus expertul, potrivit news.sky.com.