Evenimentul Zilei > EVZ Special > Kovesi, urmaşa lui Iohannis la Cotroceni. Rareş Bogdan a schiţat scenariul
Kovesi, urmaşa lui Iohannis la Cotroceni. Rareş Bogdan a schiţat scenariul

Kovesi, urmaşa lui Iohannis la Cotroceni. Rareş Bogdan a schiţat scenariul

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a lansat un scenariu inedit despre posibilitatea ca fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024, an în care se termină al doilea mandat al preşedintelui Klaus Iohannis.

Kovesi, urmaşa lui Iohannis la Cotroceni. Rareş Bogdan a schiţat scenariul în cadrul unui interviul pentru Libertatea. Astfel, europarlamentarul a lansat această remarcă în contextul în care a fost întrebat despre posibilii candidaţi ai PNL şi PSD pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Rareş Bogdan a subliniat că social-democraţii vor prezenta un candidat forte puternic. Totodată, el a spus că nici PNL nu va rămâne dator şi va avea un contracandidat capabil să câştige lupta pentru Cotroceni.

Conform unuia dintre liderii liberali, printre numele cotate în prezent cu şanse la prezidenţiale se regăsesc Ludovic Oban şi Dacian Cioloş. Totuşi, în opinia lui Rareş Bogdan, pe lista pentru alegerile din 2024 poate apărea orice nume care va beneficia de simpatia alegătorilor.

Astfel, Laura Codruţa Kovesi, în prezent procuror-şef al Parchetului European, poate fi o variantă pentru prezidenţiale, conform celor spus de prim-vicepreşedintele PNL.

Acest subiect a fost tratat inclusiv de jurnalistul Alecu Racoviceanu, în editorialul Geoană și Kovesi. O explicație simplă.

„– Ați spus că stânga va prezenta un candidat extrem de puternic. Ce nume luați în calcul?

– Indiscutabil este Vasile Dâncu. Sunt Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și, de ce nu, este un candidat care părea un outsider, dar care lucrează intens la construirea imaginii, cel puțin la nivel internațional. Este Mircea Geoană. Deci ei au cel puțin cinci opțiuni viabile.

Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi

Kovesi, urmaşa lui Iohannis la Cotroceni

– Poate fi luat în calcul domnul Vlad Voiculescu după criza din coaliție?

– Poate fi luat în calcul oricine poate primi simpatie. Poate fi luată în calcul inclusiv doamna Kovesi. Deocamdată, opțiunile enunțate sunt Ludovic Orban și Dacian Cioloș. Nu cred că vor rămâne singurele.

– Vedeți posibil un comeback al domnului Mircea Geoană?

– Uitându-mă foarte atent la jocul internațional, la jocul de putere Europa – Statele Unite, la războiul democrat-republican, care pare mai puternic ca oricând…

Mircea Geoană este apropiat de puterea democrată din Statele Unite. În jocul de putere se poate orice. Eu cred sincer că PSD va da candidatul care va merge în turul doi și care în proporție de 99% va pierde în fața candidatului dreptei. Candidatul dreptei nu poate fi decât din partea PNL sau USR-PLUS, cu prima șansă pentru PNL.

Dar trebuie să fim foarte atenți, să nu ne trezim în turul doi cu un candidat PSD și un candidat AUR, de tipul Călin Georgescu, pentru că ar fi tragic pentru România.

– Cum va încerca PNL să recupereze voturile pe care le-a pierdut în favoarea AUR la parlamentarele de anul trecut?

– PNL a pierdut peste jumătate de milion de voturi în favoarea AUR. E foarte simplu de recuperat. Nu trebuie să facem altceva, decât să mergem pe politica înaintașilor noștri.

Europa comună stă ca o cupolă pe turlele tuturor bisericilor creștine

E important să nu ne uităm principiile, să nu ne uităm trecutul. Astăzi dimineață (n.r. – marți, 18 mai), în plenul Parlamentului European, Manfred Weber, președintele Grupului Popularilor Europeni, cel mai mare grup din Parlamentul European, grupul creștin, spunea că Europa comună stă ca o cupolă pe turlele tuturor bisericilor creștine de la nivelul Europei, înțelegând de asemenea să respecte și să fie deschisă cu toate cultele și toate religiile care sălășluiesc pe acest continent.

Atât timp cât înțelegem că facem parte din această familie de partide creștine, nu vom avea nicio problemă. Dacă ne îndepărtăm de acest mesaj, dacă vom uita de mesajul tradiționalist, de valori conservatoare, de valorile familiei și de discursul tipic al valorilor de dreapta la nivel european, incluzând aici și politicile de dezvoltare a concurenței și a capitalismului real, vom pierde.

Dacă înțelegem să ne întoarcem la acest discurs care ne-a fost câștigător în alegerile europarlamentare, PNL are o șansă uriașă și va contracara indiscutabil AUR, fără discursul radical pe care acest partid îl practică de multe ori. Șansa noastră este să nu ieșim din linia unui partid creștin, a unui partid de dreapta conservator.

Dacă nu vom fugi de recunoașterea tradițiilor, nu vom fugi de valoarea familiei, nu vom fugi de componenta creștină pe care o avem, extrem de tolerantă, atunci vom avea câștig de cauză”, a declarat Rareş Bogdan în interviul publicat de libertatea.ro.

Mircea GEOANĂ a fost „SPĂLAT” de Laura Codruța KOVESI de două posibile acuzații de LUARE de MITĂ printr-o manevră incredibilă. „Noi suntem Statul!” (XXII)

EVZ Play.”Față în față”. Previziunea sociologului Palada. ”Laura Codruța Kovesi ar putea fi viitorul președinte al României”

foto: Răzvan Vălcăneanţu

Publicat in categoriile: EVZ Special, Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: