Editura Evenimentul si Capital

Laura Codruţa Kovesi RESPINGE orice SUSPICIUNE DE PLAGIAT asupra TEZEI DE DOCTORAT: “Lucrarea mea este una CORECTĂ”. Reacţia şefei DNA când a fost întrebată dacă va cere o REEXAMINARE a lucrării: “Cred că GLUMIŢI, NU?”

Laura Codruța Kovesi
Autor: | | 38 Comentarii | 3155 Vizualizari

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA este invitata jurnaliștilor Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu la emisiunea "Avocatul Diavolului". Șefa Direcției Naționale Anticorupție lămurește cele mai mediatizate scandaluri în care a fost implicată și instituția de forță pe care o conduce.

"Este un vot politic care blochează justiția. O mamă rămâne să aștepte", este declarația procurorului-șef, Laura Codruța Kovesi în urma votului acordat de Parlament, fostului ministru Gabriel Oprea. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a sesizat această abordare personală.

Cristian Tudor Popescu: Aţi folosit argumentum ad misericordiam? Kovesi: A fost o declaraţie pe care am făcut-o imediat după votul dat în parlament. Acel vot a blocat dosarul. Toate aşteptările oamenilor au rămas în aşteptare din cauza acelui vot. M-am referit la toate aşteptările, inclusiv ale persoanelor din dosar. Este posibil să existe nuanţări, interpretări. M-am referit la aceste aşteptări care există pe marginea acestui dosar, implicit ale mamei implicate în dosar.

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și fostul concubin al acesteia, Giovanni-Mario Francesco, au făcut, în 2010, o excursie în Cuba, folosindu-se de bani pe care i-au obținut în mod nelegal pentru campania prezidențială din 2009 de la o companie cu capital majoritar de stat, scrie Agerpres.

Având în vedere acest caz, Cristian Tudor Popescu a întrebat-o pe șefa DNA cum a reușit să dea de urma banilor.

CTP: Cum aţi identificat că banii respectivi au fost cei utilizaţi în Cuba? Kovesi: Întotdeauna ştii de unde vin şi unde pleacă banii în conturi. Nu vreau să comentez dosarul, dar în general vă spun că declaraţiile noastre sunt bazate pe dovezi din dosar.

Ascultător: Scurgerile către presă folosesc DNA-ului? Ce măsuri s-au luat pentru a nu se mai întâmpla? Kovesi: Acest lucru ne încurcă. În prezent, în momentul în care aducem la cunoştinţă unei persoane că este acuzată într-un dosar, suntem obligaţi să dăm o copie inculpatului sau avocatului. În momentul în care fcem audieri, nu mai avem audierea de 1 la 1, procuror şi inculpat. Acest lucru s-a modificat. Suntem obligaţi să anunţăm avocaţii tuturor părţilor. În astfeld e situaţii apar informaţii în media, iar noi nu putem controla acest lucru.

Vlad Petreanu: Prin ce metodă se interzice unui politician să-şi exercite funcţia? Kovesi: Există posibilitatea legală pentru procuror să interzică persoanei care a comis fapte de corupţie să-şi exercite funcţia prin care a efectuat acele infracțiuni. Nu contează funcţia. Au fost în practica DNA multe cazuri în care s-a introdus această hotărâre. Unele au fost admise, altele nu.

CTP:Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate” . Cum explicaţi această nouă ideologie a DNA-ului? Kovesi: Ne referim la modul în care se desemnează modul în care persoanele sunt înscrise pe listele de alegeri. Repet, comunicatele DNA nu sunt matematică.

Vlad Petreanu: Avizaţi personal comunicatele de presă? Kovesi: În general da. Sunt cazuri când nu sunt prezentă, dar, în general da, le avizez personal.

Basescu SURPRINDE pe toata lumea! Anuntul neasteptat despre Emil BOC! SOC pe scena politica

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI