Stephen Sackur, ziaristul britanic care realizează pentru BBC cunoscutul tal-show, HARDTalk, a avut-o ca invitată pe Laura Codruța Kovesi. Care nu a avut nici cea mai mică emoție să-l mintă în față.
Iată fragmentul din interviul acordat BBC care a stârnit atâtea comentarii.
Stephen Sackur (BBC): Lăsați-mă să vă opresc un minut. Pentru că cetățenii europeni vor fi interesați să știe cum vă veti face treaba? Este bineștiut că aveți reputația în România că ați acționat într-o manieră extremă în metodele folosite pentru investigarea cazurilor, implicând serviciile de informații într-o maniera acoperită, pentru a căuta informații compromițătoare despre unii dintre suspecții pe care îi urmăreați. Curtea Constituțională a României a pus sub semnul întrebarii aceste metode. Regretați?
Laura Kovesi: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și le-am folosit pentru a deschide dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri. (...)
Nu o să mă leg de aspectul deciziilor Curții Constituționale, pentru că au făcut-o deja alții. Ci o să mă refer la colaborarea procurorilor cu ofițerii SRI de pe vremea Binomului Coldea-Kovesi. Negată de fosta șefă a DNA. Este o minciună cât casa, spusă cu nonșalanța celui obișnuit să mintă. Cea mai simplă demonstrație o pot face reluând ce am mai scris în 2017 în cadrul ”Serialului Noi suntem Statul!” pentru a demonstra tupeul Laurei Codruța Kovesi!
O să mă folosesc doar de documentele oficiale ale SRI, înaintate Parlamentului spre aprobare. Încep cu un citat din Raportul de Activitate al Serviciului Român de Informații din 2013:
”Principalele activități de cooperare s-au realizat pe relația cu Ministerul public, MAI, SIE, MApN, SPP și Ministerul Justiției. Binomul instituțional Ministerul Public-SRI a funcționat și în 2013 la parametri optimi, fapt reflectat în dinamica rezultatelor atât din perspectiva cunoașterii, prevenirii și combaterii amenințărilor la adresa siguranței naționale, și din punctul de vedere al instrucției penale”.
Deci avem Binomul SRI-DNA. Recunoscut oficial de SRI-ul lui Maior și Coldea într-un raport înaintat Parlamentului. Numai că dacă mergem mai în spate, încă din 2008, într-un alt raport oficial al SRI se scria negru pe alb:
„Contribuţia adusă de Serviciu la îndeplinirea responsabilităţilor organismelor de cercetare şi urmărire penală s-a materializat în: – punerea la dispoziţia organelor Ministerului Public a unor date şi informaţii neprelucrate care au stat la baza sesizărilor/ informărilor SRI; – transmiterea – la solicitare – către organele de urmărire penală a unor date şi informaţii cu privire la persoane implicate în activităţi infracţionale; – soluţionarea, la cererea organelor judiciare, a solicitărilor de declasificare a unor documente / informaţii; – participarea, în cadrul echipelor operative mixte constituite cu parchetele, la analize comune cu procurorii; – punerea la dispoziţie a rezultatelor constatărilor ştiinţifice şi expertizelor; - soluţionarea cererilor de transmitere către organele judiciare a unor date, informaţii şi documente referitoare la foste şi actuale cadre ale Serviciului Român de Informaţii, implicate în dosare penale.”
Hopa! Echipe mixte de procurori și ofițeri SRI analizau cazurile. Păi, nu spunea onorabila domnișoară Kovesi că procurorii doar primeau informații? E clar, SRI minte, Laura Codruța Kovesi spune adevărul!
Sărim iar la Raportul SRI din anul 2013, ca să citim cu ce realizări se mândrea echipa George Maior - Florian Coldea:
Capitolul 2.3 2.3.
Informarea şi sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală (…)
O coordonată importantă a cooperării cu organele de urmărire penală a fost reprezentată de transmiterea datelor, informaţiilor şi documentelor solicitate de acestea, pentru nevoile cercetării penale, precum şi soluţionarea unor cereri, în context fiind relevantă şi diversificarea sferei activităţilor în care experţii juridici ai SRI sunt implicaţi, în sensul că analizele comune nu se limitează doar la aspecte de drept material (cercetarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunilor), ci s-au extins la probleme de procedură.”
Dacă citim cu ochii noștri și nu ne traduce proaspăta vorbitoare de engleză, procurorii analizau împreună cu ofițerii SRI probleme de procedură penală. Stabileau încadrări juridice și strategii de anchetă. Adică cu totul altceva decât i-a spus în direct Laura Codruța Kovesi reputatului ziarist BBC.
De ce minte cu atâta nonșalanță LCK? Pentru că poate. Așa cum a putut în România, așa va putea și la Bruxelles. Pentru că nimeni nu stă să despice firul în patru.
Pentru cei interesați reiau articolul din 2017, aici: Cum a apărut binomul SRI-DNA. De ce erau nervoși Maior și Coldea pe Morar și o preferau pe Kovesi.