Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că a constatat, în urma publicării pe site-ul MFP a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, că în anexe nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA şi că pentru întregul Minister Public valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuţia bugetară pe 2014.
Procurorul -șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat pentru Evenimentul Zilei că bugetul instituției care o conduce ar trebui să aibă o filă distinctă în Bugetul de stat, potrivit legii.
Despre nemulțumirea procurorilro DNA, detalii în articolul: LOVITURĂ DURĂ pentru DNA în BUGETUL pe 2015. Guvernul taie DRASTIC din banii Ministerului Public. REACŢIE: "Vrem 25 de milioane de euro în 2015. Am indisponibilizat bunuri și bani în valoare de 500 de milioane de euro"
- DNA arată că în anexele la proiectul de lege pentru bugetul de Stat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
“Noi trebuie să fim finanțați direct de la Bugetul de stat și nu prin reducerea bugetelor altor parchete,” a declarat Kovesi.
Conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată
- în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii Bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.
“Față de suma de 25 de milioane de euro pe care am cerut-o, aceasta nu este una foarte ridicată, este suma minimă pentru ca DNA să poate funcționa,” a completat, pentru EVZ, procurorul -șef Laura- Codruța Kovesi.
Kovesi a reiterat: “Nu dorim reducerea bugetului altor structure de parchet, ci dorim bani direct de la bugetul de stat, de aceea trebuie respectată dosința legală privind fișa separată”.
- DNA a mai arătat că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.