Fostul procuror-șef al DNA și actual candidat pentru șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a trimis o scrisoare Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne în care a prezentat viziunea sa despre instituția în curs de formare.
Laura Codruța Kovesi a trimis o scrisoare Comisiei LIBE (Libertăți civile, justiție și afaceri interne), acolo unde va fi audiată, pe 26 februarie, pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Parchetului European.
În această scrisoare, Kovesi și-a prezentat planul de management împreună cu o viziune proprie despre cum ar trebui să fie organizată instituția pe care speră să o conducă.
„EPPO trebuie să se bucure de o înaltă încredere publică. Oamenii așteaptă rezultate palpabile și rapide, în timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecători, într-un proces care poate dura câțiva ani. Dincolo de obligațiile instituționale de raportare, stabilite în regulamentul EPPO, gestionarea comunicării cu publicul și explicarea activității noastre va trebui făcută cu cea mai mare grijă și ținând cont de adevărata anvergură pan-europeană a EPPO. Pentru a câștiga credibilitate și a menține încrederea, este esențial ca EPPO să acționeze mereu cu deplin respect pentru restricțiile procedurale și pentru drepturile fundamentale ale persoanelor anchetate. Aceasta va fi, de asemenea, cheia pentru a obține condamnări în instanțele naționale.”, spune Laura Codruța Kovesi, în scrisoarea sa, conform Antena 3.
Mai mult decât atât, Laura Codruța Kovesi și-a exprimat îngrijoarea cu privire la modul de lucru cu procurorii europeni delegați la EPPO de către fiecare stat membru.
Kovesi candidează pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Aceasta este suspect într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă.