Parlamentarii din Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 nu s-au mulțumit cu refuzul Laurei Codruța Kovesi, de a participa la audieri.
Ei i-au trimis șefei DNA o nouă scrisoare în care îi explică că decizia CSM, folosită de aceasta ca să nu se prezinte în comisie, a arătat că inclusiv magistrații se pot prezenta în fața unei comisii de anchetă parlamentară, informează stiripesurse.ro.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a respins joia trecută invitaţia Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, precizând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare.
Șefa DNA a invocat o hotărâre a CSM din 24 mai 2007, potrivit căreia „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească”.
„La data de 27 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că "procurorii nu pot fi citaţi si obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale fac parte din autoritatea judecătoarească.". Prin decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, Curtea Constituţională a României a decis că dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau ale Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitate persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale. Faţă de aceste aspecte vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinta comisie de anchetă”, se arată în scrisoarea trimisă săptămâna trecută de Laura Codruţa Kovesi comisiei parlamentare.
Kovesi a fost invitată din nou pentru audiere în ședința Comisiei parlamentare speciale care avea loc pe 20 iunie, începând cu ora 14.00.