„Evenimentul Zilei” a aflat că social-democrații pregătesc solicitarea unei poziții din partea Parlamentului European și o nouă lege care să reglementeze funcționarea comisiilor speciale de anchetă, după ce procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi și europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției, au refuzat să dea curs solicitărilor repetate de a se prezenta la audieri în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA și în Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009
Kovesi a refuzat, ieri, pentru a patra oară, să vină la comisia privind prezidenţialele din 2009. „Vă aduc la cunoştinţă că nu deţin «informaţii şi/sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare»”, le-a transmis ea parlamentarilor.
Comisia de anchetă, înființată în urma dezvăluirilor EVZ în serialul „Noi suntem statul!” analizează azi pașii de urmat în cazul lui Kovesi, ne-a spus președintele Comisiei parlamentare, Oana Florea, precizând că pregătește o inițiativă legislativă care reglementează funcționarea comisiilor de anchetă, demers care are o largă susținere în Legislativ. Proiectul urmează să prevadă sancțiuni dure în cazul neprezentării la audieri a persoanelor invitate de comisiile parlamentare de anchetă.
„Lucrez la el. Este inspirat din legislația altor țări, dar trebuie să o aliniez și cu Constituția, cu legile în vigoare și deciziile CCR. Chiar și membri din PNL sunt interesați de proiect. Bineînțeles că sunt păreri pro și contra. Unii zic să-și piardă funcția, alții zic amendă (pentru neprezentarea la audieri – n.r.). În alte țări este și pușcărie. O să facem o dezbatere, iar legea va merge în Parlament”, a declarat Florea, pentru EVZ.
Monica Macovei. FOTO EVZ
Macovei pârâtă, Iohannis suspendat
Tot ieri, fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a refuzat invitația de a fi audiată în Comisia parlamentară privind arhiva SIPA, pe motiv că nu a primit nicio informaţie sau dosar din arhiva DGPA/SIPA.
Contactat de EVZ pentru un punct de vedere, deputatul PSD Liviu Pleșoianu, membru al Comisiei SIPA, a spus că va solicita în ședința de azi „să sesizăm Parlamentul European, pentru că dumneai este europarlamentar. Să vedem ce poziție are Parlamentul European despre faptul că nu vine la solicitarea Comisiei unui Parlament al unei țări care este stat membru UE”, precizând că îi va întreba și dacă Parlamentul European poate aplica sancțiuni pentru Macovei.
Legat de legea specială privind comisiile de anchetă, Pleșoianu a spus EVZ: „Eu am cerut să fie prevăzut următorul lucru: în momentul în care cineva plătit de la bugetul de stat, angajat al statului, că e procuror, șef al oricărei instituții, refuză să se prezinte, prin efectul legii, își pierde funcția. În prezent, tot ce poți face tu ca și comisie de anchetă este să i te plângi superiorului direct, care ar fi ăla. În cazul d-nei Kovesi, cui să mă plâng? La dl Lazăr?”.
Întrebat de EVZ și de refuzul șefei DNA de a veni la audierea Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Pleșoianu a răspuns: „Tudorel Toader trebuie să aibă mai multă viteză în solicitarea revocării, pentru că este clar temei pentru asta. După care, când ajunge pe masa lui Iohannis, în opinia mea, dacă el nu o revocă, atunci trebuie să plece la casele domniei sale (referire la suspendarea președintelui – n.r.), pentru că nu mai respectă ce scrie în Constituție, iar el trebuie să fie garant al respectării Constituției”.
Raport final în 3 săptămâni
Șefa Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Oana Florea, a adăugat că estimează că forul va avea în două săptămâni, maxim trei, un raport final. „N-aș vrea să mai intru în sesiunea următoare cu această comisie. La raportul final vreau să vorbim și despre lege (de funcționare a comisiilor de anchetă – n.r.) și eventual facem și o dezbatere în ședința Comisiei pe această temă. Toată lumea este de acord că această lege trebuie să existe. Acum cât de severă, rămâne de discutat și de văzut”, a conchis deputatul PSD.