La reuniunea din Parlamentul European de la Bruxelles, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost însoțită de noul său om de taină din DNA, Anca Jurma, fiica fostului Procuror General al României din vremea lui Ion Iliescu, Nicolae Cochinescu. Se pare că aceasta i-a luat locul vestitei Dana Titian, cercetată disciplinar în urma controlului Inspecției CSM de la DNA și care acum trebuie ținutî mai la fereală de ochii lumii, scrie Lumea Justiției.
Interesante sunt dosarele în care tatăl actualului om de casă al lui Kovesi a fost implicat, precum și o întâmplare din 2007, potrivit jurnaliștilor de la lumeajustitiei.ro.
Cine este Nicolae Cochinescu
Nicolae Cochinescu a fost între anii 1973-1990 procuror la Procuratura Generală a R.S. România. La data de 17 aprilie 1990 a fost numit în funcția de prim-adjunct al procurorului general al României. El a făcut parte din comisia de cercetare a conflictelor din martie 1990 de la Tg. Mureș, fiind acuzat că a mascat cauzele reale ale evenimentelor tragice de atunci. De asemenea, a mai fost acuzat și de blocarea anchetelor privind vinovații genocidului din perioada Revoluției din decembrie 1989 și cele privind vinovații mineriadelor din 1990.
Nicolae Cochinescu a fost eliberat din funcția de prim-adjunct al procurorului general prin Decretul nr.53 din 15 aprilie 1993, fiind numit în funcția de procuror general financiar la Curtea de Conturi.
După un stagiu la Curtea de Conturi (1993-1996), Nicolae Cochinescu a fost numit prin Decretul nr.334 din 27 august 1996 al președintelui Ion Iliescu în funcția de procuror general la Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. În urma alegerilor parlamentare și prezidențiale din 27 noiembrie 1996, a avut loc schimbarea puterii politice în România. Prin Decretul nr.469 din 25 august 1997 al președintelui Emil Constantinescu, Nicolae Cochinescu a fost eliberat din funcția de Procuror general al României începând cu data de 26 august 1997.
Numele lui Cochinescu a fost pomenit în scandalul judecătorilor CCR
Numele lui Cochinescu a fost pomenit în scandalul judecătorilor CCR santajați de fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea.Chiar Mircea Geoană, liderul de la aceea vreme al PSD, a formulat o astfel de acuzație public. Cu ce aş putea fi şantajat, domnule Mircea Geoană?, i-a răspuns atunci Cochinescu.
Mircea Geoană a prezentat atunci două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.
Florian Coldea a negat acuzaţiile lui Mircea Geoană, susţinând că însemnările erau simple note de birou, de uz intern. La Antena 3, George Cristian Maior, șeful SRI de la aceea vreme, a recunoscut că nu-i era străin faptul că adjunctul său Florian Coldea s-a interesat de dosarele judecătorilor, însă a afirmat că nu ştie cum au ajuns notele scrise de acesta la liderul PSD Mircea Geoană.