Editura Evenimentul si Capital

LACUNE JURIDICE pentru Kovesi. SISTEMUL DE PREVENIRE contrazice afirmațiile șefei DNA. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE!

Autor: | | 2 Comentarii | 1129 Vizualizari

Șefa DNA, Codruţa Kovesi, a explicat că, deşi abordarea infracţiunilor porneşte de la prevenire la combatere, procurorii au schimbat ordinea în anchetele privind abuzul în serviciu pentru că s-a constatat că în frauda achiziţiilor publice sau în fenomenul abuzului în serviciu există tipologii repetitive. Mai exact, Șefa DNA afirmă că problema corupţiei din România „nu va fi rezolvată doar arestând inculpaţi şi obţinând condamnări, ci dacă efortul procurorilor este dublat de acţiunile de prevenire”.

Numai că, jurnaliștii de la flux24.ro contrazic afirmațiile acesteia, explicând: „Laura Codruța Kovesi nu cunoaște că sistemul de prevenire există deja în România și a fost lăudat deja de Banca Mondială, UE și SUA”.

El se numește PREVENT și funcționează la Agenția Națională de Integritate (ANI).

„Sistemul românesc e cel avansat din Europa. Totodată, sistemul PREVENT a fost lansat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de prevenție presupune analizarea datelor și a informațiilor introduse în formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorității contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul că acesta poate realiza, în mod automat, prezumtivele relații ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă și persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanți în cadrul procedurilor de achiziție inițiate de către o autoritate contractantă”, potrivit informațiilor flux24.ro.

Câte cazuri au fost analizate de ANI în ultimele șase luni ale anului 2017

În ultimele șase luni ale anului 2017, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 8.896 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 24,7 miliarde lei (aprox. 5,3 miliarde euro).

Totodată, PREVENT a emis în această perioadă opt avertismente de integritate în ceea ce privește posibile încălcări ale legislației privind conflictul de interese în achiziții publice. Valoarea totală a contractelor pentru care sistemul PREVENT a emis cele opt avertismente de integritate (pentru potențiale conflicte de interese) se ridică la suma de 10 milioane lei (aprox 2,1 milioane euro).

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI