Cum a fost împachetată Kovesi și trimisă la Bruxelles. Klaus Iohannis, prima mutare neașteptată în războiul cu Liviu Dragnea.

Cum a fost împachetată Kovesi și trimisă la Bruxelles. Klaus Iohannis, prima mutare neașteptată în războiul cu Liviu Dragnea.

Audierile Laurei Codruța Kovesi din Parlamentul European au stârnit multă pasiune. Mulți s-au bucurat, puțini au înțeles. O să încerc să vă explic de ce am spus că LCK trebuie lăsată să plece la Bruxelles. În primul rând pentru că niciodată nu a fost un român cu adevărat, ci s-a comportat ca o liftă păgână, un mercenar cum place la Washington și Bruxelles.

 

 

Numai că mai avea o calitate: mințea cu seninătate, amețind orice minte cât de cât așezată. O parte a mass-media, U.M-urilor de presă care rămăseseră cu hainele agățate în clanțele de la ambasade, speriate de PSD lui Dragnea, Nicolicea și Iordache, îi dădeau credit necondiționat. Aplicau formula modernă a “deontologiei” de presă: nu lăsa amănuntele să strice o știre bună!

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, Laura Codruța Kovesi avea toate calitățile unui politician. 

În al doilea rând am asistat la o operațiune pur politică în care s-au confruntat trei importanți protagoniști: Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Dacian Cioloș. Câștigător a fost, spun asta ca să retez suspansul, Klaus Iohannis. A pierdut mult Liviu Dragnea, iar Dacian Cioloș a jucat rolul celui care traversează scena în actul al treilea, pare să aibă importanță, dar nu mai apare până la final.

În al treilea rând, în cazul Laurei Codruța Kovesi s-a aplicat principiul No Men Left Behind, sau așa cum mi-a spus generalul SRI Florian Coldea într-un moment în care îmi cerea să intervin ca să fie angajat un ziarist apropiat de Binom: Noi nu lăsăm nici un om în urmă! 

Această atitudiner este o parte a discursului moralizator care ni se servește de decenii, sau așa cum spunea istoricul Thomas Phillips, coauthor al cărții Leave No Man Behind: The Saga of Combat Search and Rescue”: "Aceasta a fost întotdeauna o parte a etosului. Nu-l voi lăsa amicul meu pe câmpul de luptă dacă este rănit, o să încerc să nu-l las pe câmpul de luptă dacă e mort.”  Este un principiu care s-a aplicat mai apăsat în momentul în care armatele au devenit dependente de voluntari, cărora trebuia să li se asigure garanția unui efort comun de extragere din mâinile inamicului, că vor fi redați familiilor. Sunteți deja obișnuiți cu ceremoniile din filmele americane în care familiile sunt anunțate că le-a pierit un copil. E multă simbolistică, pentru că vorbim de responsabilitate și patriotism.

Ce altceva a fost Laura Codruța Kovesi decât un voluntar într-o armată străină, ale căror interese le-a servit cu abnegație, al cărei devotament a fost răsplătit cu medalii și decorații, de la CIA la Ambasada Franței. Cum putea fi lăsată prizonieră? Cum să nu se organizeze o operațiune de extragere?

Un moment este semnificativ pentru înțelegerea situației. În data de  27 februarie 2019, președintele Klaus Iohannis și procurorul general Augustin Lazăr au fost surprinși urmărind în direct, pe telefon, rezultatul votului din Comisia LIBE. Imediat după rezultatul votului, procurorul-general a fost surprins cu zâmbetul pe buze în timp ce citea știrea pe telefon, chiar în timpul bilanțului Parchetului General pe 2018. Imediat, acesta a îndreptat telefonul către președintele Klaus Iohannis. “Foarte tare! Doamne, ajută!”, a spus Lazăr, arătându-i telefonul lui Iohannis.

Acest Doamne, ajută! este coroborat și de declarația lui Rareș Bogdan, viitorul nr 1 pe lista de eurparlamentare a PNL, care în aceeași seară ne spunea că Iohannis s-a implicat puternic pentru a asigura victoria Laurei Codruța Kovesi la Bruxelles. și nu a fost singurul.

„Președintele României a făcut mai mult decât se știe, dar nu trebuie să știe ei ce a făcut pentru Laura Codruța Kovesi”, a spus Rareș Bogdan.

Vă spun eu ce a făcut Klaus Iohannis! A asigurat sprijinul Germaniei pentru LCK, a militat la PPE pentru a obține voturile necesare. Așa a apărut un candidat german la postul de procuror european, care a declarat că a venit la concurs doar ca să o susțină pe Kovesi. Părea tâmp, dar era doar un element al operațiunii. Și a reușit! Scopul era dublu, dar cel mai important aspect era contracararea mișcărilor lui Liviu Dragnea. 

Liviu Dragnea, care s-a hotărât de ceva vreme să candideze la președinția României, și-ar fi dorit ca Laura Codruța Kovesi să fie respinsă la Bruxelles, pentru a-i crea o problemă lui Klaus Iohannis. Pentru că președintele Iohannis a preferat să manevreze din culise, iar Liviu Dragnea pe față, a apărut în ecuație și PNL, ca un pechinez isteric care latră doar Kovesi a câștigat! Kovesi a câștigat! Kovesi a câștigat! 

De unde apărea problema?

Zvonurile politice din târgul Bucureștiului vorbeau de o apropiere a acesteia de Dacian Cioloș, prin eternul Florian Coldea. Generalul (r) SRI care manevrează în continuare diverși foști sau actuali pioni în politică sau mass-media, pentru a se reîntoarce la putere, iar Klaus Iohannis este unul din obstacolele sale. Zvonurile nu sunt lipsite de temei, iar atunci când fostul vice-premier Gabriel Oprea califică partidele lui Cioloș, Barna și Ponta ca fiind structuri de intelligence, o formă edulcorată a noțiunii de partid de securiști, știe ce spune. În “sufrageria” sa s-au discutat multe. 

Trăgând linie, aș putea spune că victoria de la Bruxelles a fost a lui Klaus Iohannis, iar înfrângerea a lui Liviu Dragnea și Dacian Cioloș.