Kovesi și „elita” procurorilor vor ajunge să citeze din Postelnicu: Am fost niște dobitoci!

Kovesi și „elita” procurorilor vor ajunge să citeze din Postelnicu: Am fost niște dobitoci!

A-nceput de ieri să cadă câte-un procuror. O parafrază actuală. Întâi au fost procurorii Eva, Papici, Țuluș, Iorga, Stoina, apoi nervoșii și infatuații Mircea Negulescu-Portocală și Lucian Onea, urmați de „nebunii marilor orașe” – procurorii din gașca Man de la Oradea, unii de pe la DNA Brașov și Constanța. Cu toții au făcut parte din „unitatea de elită” a Laurei Codruța Kovesi, o șefă în care mulți din societatea civilă și-au pus cândva speranța că va reuși să mai taie din capetele hidrei care acaparase țara din ce în ce mai sărăcită de clanuri politico-administrative. Cumplită deziluzie după ce au început să apară probele că am asistat la o punere în scenă a piesei „O justiție curată după cum vrem noi”!

Din atotputernicii anchetatori ai corupției ni s-au înfățișat ca niște slugi ale sistemului nou creat „Noi suntem statul”, ca niște indivizi cărora li s-au umflat creierii și mușchii că vor avea drept de viață și de cătușe asupra oricărui român care deranjează interesele stăpânilor. Au priceput ce le-a cerut Uniunea Europeană încă din 2006 cu privire la corupția din țară, dar, prea puțini pregătiți, unii procurori DNA au imaginat un model de anchetă din care aproape că au exclus procedura clasică de probațiune și drepturile oricărui suspect sau inculpat. Aceste „chichițe” legislative i-ar fi împiedicat în punerea sub acuzare și trimiterea în judecată a indezirabililor sau chiar la scăparea lor prin ochiurile legii, așa cum am văzut prin dosare în ultimii doi ani.

Din același motiv șefii procurorilor au avut nevoie și de protocoale cu SRI și cu judecătorii. „Noi suntem DNA și nu ne lăsăm!” a fost mesajul lui Kovesi, îmbrățișat de cei mai zeloși carieriști din parchetele țării, aceștia comportându-se fix ca Tudor Postelinicu, fostul șef al Securității și ministru de Interne din camarila lui Ceaușescu. Ce au uitat Codruța Kovesi și echipa ei de „elită”? Au uitat că la momentul explicațiilor și al tragerii la răspundere pentru abuzurile și greșelile făcute, executantul Postelnicu a stat cu capul sus în fața instanței de judecată și a spus ca să audă țara: „Am fost un dobitoc!”. Zicerea lui a făcut istorie și a mai fost folosită de politicienii sau slujbași ai statului ca să-și justifice unele greșeli.

În ultima vreme am încercat să caut în trecut care a fost momentul 0 în activitatea procurorilor, când au schimbat anchetarea celor bănuiți de corupție după noi metode de probațiune, flagrantul căzând în derizoriu. Uniunea Europeană pusese presiune pe decidenții politici, ne pusese sub lupa unui MCV și cerea ca instituțiile abilitate să aducă în fața justiției pe cei care înfrânează transformarea României într-un stat de drept adevărat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cred că am identificat acel moment ca fiind o răsunătoare acțiune a DNA din anul 2006, când la conducere era procurorul Daniel Morar și echipa sa, în frunte cu Lucian Papici. Poporul era nemulțumit de activitatea din vămi, de șpăgile care se dădeau ca să nu stea zile întregi la graniță, totul mustea de corupție. Era, deci, un teren propice să se intervină în forță și din mica corupție să devină marea corupție, așa cum cerea UE.

Acțiunea procurilor a demarat în 2005, iar după un an de filaj și după o nouă metodă de procedură penală, 17 vameși de pe Aeroportul Otopeni au fost săltați de mascați. Totul filmat, cu oameni încătușați, ascunzându-și fețele, cu cohortă de rude în fața Tribunalului București, unde corupții fuseseră aduși pentru ca judecătorii să le dea mandate de arestare.

Nouă ore au durat audierile din instanță, până la ora 6.00, iar la sfârșit DNA nu a obținut nicio arestare. Dosarul procurorului Eugen Stoina avea vicii de procedură, iar probațiunea era ceva nou, atipic pentru magistrații acelui an. Ziariștii au consemnat atunci toate acestea, însă, încrederea în noii procurori și în noua instituție anticorupție nu lăsa loc de mari dubii.

Rețeta DNA era destul de simplă. A fost infiltrat în Biroul Vamal Otopeni un colaborator sub acoperire, care a înregistrat unele convorbiri dintre vameși și a făcut poze, timp de un an de zile. Din probele administrate de procuror a reieșit că, „în perioada decembrie 2005-septembrie 2006, inculpații au primit în mod repetat sume de bani de la angajații unor firme de comisionariat vamal care își desfășoară activitatea la Biroul Vamal Otopeni”. Sume între 50 și 100 lei (în banii de acum). Pe lângă alte vicii de procedură, instanța a văzut că niciunul dintre inculpați nu fusese audiat de procuror, nu avea nici declarație cu privire la faptele de care era acuzat. Apoi, o altă problemă ridicată de avocați se referea la faptul că anchetatorii au lăsat să continue infracțiunea, pentru prelevarea de probe. Apărarea a invocat art. 68, alineatul 2 din Codul de procedură penală, „este oprit a determina o persoană să săvârșească sau să continue săvârșirea unei fapte, în scopul obținerii unei probe”.

Instanța i-a audit pe toți vameșii până dimineață și a dispus că pot fi cercetați în stare de libertate. În 2013, apoi în 2015 la Înalta Curte, după 19 ani de procese, toți vameșii au fost achitați din lipsă de probe, iar statul, obligat să-i despăgubească cu vreo 900.000 de euro.Ce s-a întâmplat cu procurorul Eugen Stoina? Nimic, nu a plătit un leu pentru marea anchetă eșuată, instrumentată la ordin în tinerețea sa. A fost prins băut la volan, acum un an, după ce a comis un accident și a fost suspendat din DNA.

Tot sub semnul lui Postelnicu s-ar putea înscrie și procurorul DNA care l-a trimis în judecată pe procurorul DIICOT Ionel Tudosan, achitat de completul de 5 al ICCJ, pentru infracțiunea de complicitate la șantaj. De Negulescu, Onea și Man sau de procurorul de la Brașov care i-a introdus în dosar lui Dan Andronic niște probe mincinoase nu mai zic nimic, fiindca sunt de notorietate cazurile instrumentate de ei împotriva unor oameni din mediul politic. Se aude, din surse juridice, că mulți dintre procuroriislugi au făcut denunțuri împotriva șefei lor Laura Codruței Kovesi. Nu cred că au scris negru pe alb scuza lui Tudor Postelinicu - „Am fost un dobitoc!”, dar cu siguranță că se gândesc des la ea. O va face și Laura Codruța Kovesi, atunci când va constata că în jurul ei s-a făcut gol, când cei care au mânuit-o ca pe o păpușă de cârpă vor dispărea definitiv.