Laura Codruța Kovesi a declarat marți, în cadrul ședinței CSM că nu există nicio condamnare la CEDO în dosarele care au fost instrumentate la DNA după anul 2013.
Există însă dovezi care contrazic afirmațiile procurorului șef al DNA. Mai exact, este vorba despre un caz în care statul român a fost condamnat într-un dosar la CEDO, în baza unui dosar instrumentat de DNA, potrivit Flux24.ro.
"Nu e nicio condamnare la CEDO în dosare instrumentate de DNA după anul 2013, ca atare nu mi se poate imputa, reţine acest motiv, total eronat din punctul meu de vedere. Dacă discutăm de condamnări pe care DNA sau PNA le are în dosare în 2001-2012, pot să vă spun că sunt 12 cauze penale şi s-au reţinut încălcare a trei articole, lipsa condiţiilor de detenţie, depăşirea duratei rezonabile a procedurilor sau în care soluţia din calea de atac se baza doar pe probe la instanţa de fond. Suma totală în aceste 12 dosare este de 42.000 euro. În niciuna nu s-a reţinut vreo încălcare a legii până în prezent din 2013. Nu cred că domnul ministru îşi poate întemeia o cerere pe o decizie a CEDO pentru că nu există", a declarat Kovesi la CSM.
Elena Pendiuc, fiica fostului primar din Pitești, Tudor Pendiuc, a reclamat la CEDO condițiile în care a fost ținută în arest și a câștigat.
Astfel, Curtea a decis că s-a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.
Elena Pendiuc a obținut daune morale în valoare de 600 de euro, sumă pe care statul român a fost obligat să o achite în termen de trei luni de zile.
„În 29 septembrie 2014 reclamanta a fost chemată la Direcția Națională Anticorupție („DNA”) pentru a fi audiată în calitate de martor în ceea ce privește urmărirea penală începută împotriva tatălui ei inter alia pentru abuz în serviciu și luare de mită. Tatal ei a fost primar în Pitești și membru al celui mai mare partid politic care formează actualul Guvern român. Ședința de audiere a fost programată pentru 31 octombrie 2014”, se arată în comunicarea CEDO