„Kovesi a dat DNA prestigiu și putere”: Concluziile din Raportul provizoriu al Inspecției Judiciare

Controlul activității Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA, realizat de Inspecția Judiciară, se termină la pagina nr. 468 cu apreciarea că șefa anticorupție are „calitățile necesare pentru exercitarea în continuare a funcției", potrivit extraselor din Raportul provizoriu din 15 septembrie 2017 al Direcției de inspecție judiciară pentru procurori, document publicat vineri după-amiază de DNA. Raportul preliminar spune despre Kovesi că a eficientizat activitatea DNA, a promovat un management imparțial și a format o echipă capabilă de performanțe la DNA.

După apariția în spațiul public a unor pagini din verificările Inspecției Judiciare la DNA, potrivit cărora s-au constatat numeroase nereguli, DNA a publicat, în apărarea sa, forma integrală conținând concluziile privind „managementul procurorului șef al D.N.A. Laura Codruța Kövesi”, document transmis DNA-ului la data de 26 septembrie 2017 de către Inspecția Judiciară. DNA a trimis Inspecției Judiciare observațiile sale, urmând să fie redactat un raport final.

Controlul a avut loc în perioada 17 iulie - 25 august 2017, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura centrală.

Extrase din Concluziile preliminare:

  • Pagina 465: “Procurorul șef Laura Codruța Kovesi, prin modul în care a organizat, coordonat și controlat activitatea personalului din subordine a reușit să eficientizeze activitatea DNA, rezultatele fiind oglindite în datele statistce pe anul 2016 și sem 1/2017 atât la nivel întregii unități cât și la nivelul secțiilor, serviciilor”

 

  • Pagina 467: “Puterea de influență lucrative este o calitate pe care procurorul șef direcția Laura Codruța Kovesi a demonstrat-o în conducerea DNA, subordonații recunoscând calitățile manageriale ale acesteia”

 

  • Pagina 468: “Calitatea actului de conducere adoptat de procurorul șef direcție Laura Codruta Kovesi a determinat imaginea conducătorului în interiorul parchetului, dar și în afara acestuia, promovând un management imparțial, bazat pe principii sănătoase și pe valori. Procurorul șef direcția Laura Codruța Kovesi a construit, astfel, sentimentul de credibilitate și de respect al legii, dând, în final, Direcției Naționale Anticorupție prestigiu și putere. În raport cu cele prezentate, apreciem că procurorul șef direcția Laura Codruța Kovesi posedă calitățile necesare pentru exercitarea în continuare a funcției de conducere”

În Concluzii se mai arată despre Kovesi că “a format un colectiv omogen”, o “echipă capabilă de performanță”, a dat dovadă de “competențe cognitive, interpersonale, de comunicare și motivaționale”, a “identificat oportunități și a dezvoltat strategii.