KOVESI ÎŞI DĂ DEMISIA? Reacţia şefei DNA când A AUZIT ÎNTREBAREA MOMENTULUI. Breaking news
Editura Evenimentul si Capital

KOVESI ÎŞI DĂ DEMISIA? Reacţia şefei DNA când A AUZIT ÎNTREBAREA MOMENTULUI. Breaking news

Autor: | | 5 Comentarii | 27678 Vizualizari

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a prezentat luni dimineaţă la sediul central al instituţiei pe care o conduce şi a fost întrebată de o jurnalistă a Antenei 3 dacă îşi va prezenta demisia în urma înregistrărilor explozive în care este implicată.

La această întrebare, Kovesi nu a dorit să răspundă, ignorând jurnaliştii care o aşteptau şi intrând rapid în sediul DNA. În această dimineaţă (n.r. – 3 iulie), Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi Procurorul General al României, Augustin Lazăr, vor fi evaluaţi. La această măsură s-a ajuns după ce Direcţia Naţională Anticorupţie şi Ministerul Public nu au mai fost evaluate din 2007.

KOVESI SI LAZĂR VOR FI EVALUAŢI. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat MOTIVELE MĂSURII ISTORICE – News alert

La data de 19 iunie, România TV prezenta o înregistrare explozivă cu Laura Codruța Kovesi, care aceasta îi spunea unui procuror să ajungă mai repede la „domnul premier”.

„Uncheşelu, știţi ce-mi doresc: să „decapaţi” instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.

După ce au stors denunțuri și din piatră seacă, Kovesi și subalternii au ajuns să se toarne între ei

Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... /nu se ințelege/ DNA-u aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem.

Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă, să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijoreză, că la aştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anul trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, se arăta în acea înregistrare.

Ulterior, şefa Direcției Naționale Anticorupție a cerut CSM să aprobe revocarea procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorgu Morar, după ce aceștia au reclamat-o la Inspecția Judiciară pentru îndeplinirea profesiei cu rea-credință.

De ce se răzbună Kovesi pe cei doi procurori

Țuluș și Moraru, împreună cu colegul lor Nicu Marin, sesizaseră, pe 26 iunie, deci cu trei zile înainte cerererii lui Kovesi, Inspecția Judiciară a CSM cu privire la șefa DNA Laura Codruța Kovesi, adjunctul ei, Marius Iacob și șeful Secției a I-a, Gheorghe Popovici, după ce ultimii i-au citat ca martori într-un dosar penal de scurgere de informații din interiorul instituției.

Dosarul a fost constituit după ce RTV a difuzat înregistrări cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi. Popovici și Iacob le-au cerut colegilor lor de la Secția a II-a, Țuluș, Moraru și Marin, să se supună detectorului de minciuni, fiind suspectați că ar fi făcut înregistrările cu Kovesi.

„Nu am făcut eu înregistrările și nu aș face nicodată așa ceva pentru că nu mi se pare un lucru corect”, a declarat Doru Țuluș pentru România Curată. Cei trei au depus plângerea împotriva conducerii DNA, la Inspecția Judiciară, sub aspectul îndeplinirii profesiei cu rea-credință, precum și al unor manifestări de natură să aducă atingere prestigiului justiției și independenței procurorilor.

Reacția DNA după apariția înregistrării audio cu Kovesi

DNA anunța printr-un comunicat, pe 19 iunie, că înregistrările audio difuzate de RTV în cursul serii de 18 iunie 2017, ce redau afirmații atribuite Laurei Codruța Kovesi, nu sunt autentice, ele conținând „o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative. Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește”.

Măsurile luate la cald

DNA a sesizat procurorul general al României cu privire la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare. Mai mult, procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și au sesizat și Inspecția Judiciară pentru slăbirea capacității DNA de a a-și îndeplini atribuțiile prevăzute de lege.

DNA preciza că o parte din înregistrările difuzate de RTV erau făcute la două ședințe de analiză, din 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative.

Afirmațiile despre care Kovesi spune că nu-i aparțin

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate