Secția pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, în data de 9 mai, un raport de control al Inspecției Judiciare, în cazul procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Inspectorii judiciari susțin că șeful de la DNA ar fi comis acte de indisciplină care pot fi sancționate de către legea de funcționare a magistaturii. Concret, inspectorii de la Inspecția Judiciară susțin că "procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare 'cu miniştri', de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate", conform stiripesurse.ro.
Cu alte cuvinte, inspectorii de la Inspecția Judiciară susțin că L.C. Kovesi ar fi criticat o decizie a Curții Constituționale, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, care le interzice magistraților să critice sentințe sau decizii judecătorești.
De asemenea, inspectorii IJ mai susțin că acțiunea de control ar fi vizat și o anume atitudine adoptată de L.C. Kovesi, atitudine cataloigată ca fiind ”nedemnă”. "Atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al Parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii, constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv 'laşi', 'bârfitori', 'infractori', făcând cunoscut acestora faptul că 'există deja un cerc de suspecţi', cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat".
Procurorii din cadrul CSM vor putea să declanșeze o acțiune disciplinară dacă acuzațiile aduse de Inspecția Judiciare, vor putea fi găsite ca fondate.
În același dosar Secția de Procurori din cadrul CSM va discuta și comportamentul adjunctului șefei DNA, procurorul Marius Iacob, care ar fi avut obligația să se abțină de la efectuarea unor acte de procedură, dar nu a făcut-o.