Kovesi S-A DECIS SĂ SPUNĂ TOTUL! MOMENT EPOCAL în ISTORIE: DA, avem procurori care NU respectă LEGEA
Editura Evenimentul si Capital

Kovesi S-A DECIS SĂ SPUNĂ TOTUL! MOMENT EPOCAL în ISTORIE: DA, avem procurori care NU respectă LEGEA

Laura Codruța Kovesi
Autor: | | 36 Comentarii | 20739 Vizualizari

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a susținut, miercuri seara, o conferință de presă în care a dezbătut toate acuzațiile care s-au lansat pe piață din momentul înregistrărilor făcute de fostul deputat Vlad Cosma.

Laura Kovesi a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cel mai grav scandal în care sunt implicați procurorii DNA.

"Am să încep prin a face câteva precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public. Văd că este foarte multă lume prezentă, o să încerc să lămurim cetățenii. Ca urmare a informațiilor apărute de duminică seara, am cerut colegilor de la Ploiești un raport scris despre informațiile apărute și despre aspectele apărute. În urma informațiilor primite, voi face câteva precizări. Un raport scris a fost trimis lui Augustin Lazăr. Cosma Vlad, Cosma Andreea au fost audiați în calitate de inculpați sau martori în dosar. Vlad Cosma a fost trimis în judecată alături de Cosma Mircea.

Această cauză a fost înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție, cei doi fiind condamnați. În prezent, această cauză se află în faza procesuală, având termen săptămâna viitoare. Cererile inculpaților cosma privind procurorii au fost respinse. S-a constat definitiv că probele în dosarele în care cei doi au fost condamnați au fost administrate legal.

Suntem acuzați pe nedrept că falsificăm probe! Iată că acești inculpați, care fac acuzații nereale, au făcut aceleași acuzații și în fața judecătorilor, dar au fost respinse. Motivul pentru care Cosma se prezenta la serviciul teritorial Ploiești a fost că era implicat în mai multe dosare. Acesta a formulat denunțuri din propria inițiativă și s-a prezentat singur la DNA, din propria inițiativă. A avut calitate de martor în 12 dosare. Și-a dorit să obțină o pedeapsă mai mică. Mai multe persoane din anturajul acestor oameni s-au prezentat la DNA Ploiești și i-au șantajat afirmând că se vor prezenta în mass-media mai multe înregistrări trunchiate.

La TV au apărut exact imaginile descrise vineri de persoanele din anturajul familiei Cosma. Pentru că procurorii nu au cedat șantajului, Cosma a prezentat imaginile trunchiate.

Modul în care lucrează procurorii DNA într-un dosar este supus controlului judecătoresc. Procurorii DNA nu comit ilegalități. Eu am făcut ce prevede legea. Am declarat la preluarea mandatului, toleranță zero la corupție, toleranță zero față de neprofesionalimul din DNA. Cine a încălcat legea în DNA, au fost judecați.

Sunt probleme în toate instituțiile, contează cum te raportezi la ele. Am reacționat mereu când a fost vorba de o abatere disciplinară sau o neregulă. Dar acest lucru înseamnă că avem mecanisme interne de curățare. Nu toți procurorii DNA sunt la fel. Am obținut cele mai bune rezultate de la înființarea instituției. Dacă un procuror încalcă legea,nu trebuie să spunem că așa se lucrează, iar dovada constă în hotărîrile definitive. Tot timpul am respectat legea, nu se falsifică probe în DNA. Cine încalcă legea, suferă măsurile legale.

Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm, în ultima perioadă, la un festival disperat al inculpaților care spun neadevăruri sau părți din adevăr. Aici nu este vorba de Kovesi. DNA nu este un om, este o instituție. Acest atac este despre procurorii care și-au făcut treaba și vizează umilirea cetățenilor români și a statului român.

Suntem atacați pentru că ne-am făcut treaba. Justiția este asupra unui asalt de peste un an de zile. Nu ne atacă cetățenii cinstiți, ci inculpații care au bani, au resurse. Vor să ducă în derizoriu faptele de corupție pentru că în ziua de azi, în viziunea unor inculpați, nu este grav dacă ești condamnat.

Pentru că s-a vehiculat în spațiul public, am să răspund: eu nu am discutat niciodată cu procurorul Negulescu sau cu Vlad Cosma despre acest subiect. Nu aveam cum să port asemenea discuții. Am mereu ce să îmi reproșez.

Vlad Cosma a făcut mai multe denunțuri din motive evidente, s-a prezentat singur la DNA. Într-un dosar, cel care a fost discutat, Vlad Cosma a avut poziția de martor cu identitatea protejată. Acest lucru se face cînd e vorba de o amenințare, cînd martorul poate resimți repercursiuni pentru mărturiile sale.

În ceea ce privește demisia, repet: nu e vorba de Kovesi, e vorba de asaltul asupra justiției. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea în tot ce am făcut. Nu trebuie să judecăm la televizor dacă un document a fost fals sau nu, dacă probele au ajuns legal la procuror sunt investigate de Inspecția Judiciară. Îmi depășesc atribuțiile.

Procurorul Negulescu nu a lucrat în dosarul în care Cosma a avut identitatea protejată. Procurorul Negulescu a fost verificat timp de 20 de ani, atâția ani de experiență a avut. În cadrul DNA se fac controale perioadice. Când au apărut înregistrările cu Negulescu, am reacționat prompt. Din păcate, condițiile impuse de DNA nu au fost respectate de toți. Dar la primele indicii primite, am dispus măsuri. Anul trecut, DNA Ploiești a fost inspectat de Inspecția Judiciară. Nu s-au constatat deficiențe.

Nu știu despre ce raport este vorba. Eu cu ministrul Justiției nu am mai discutat, nu mi s-a cerut nicio explicație, niciun raport, nu știu ce are în vedere ministrul Justiției.

Anul trecut, pe vremea asta, am răspuns la afirmațiile nereale ale inculpaților. Îmi rezerv dreptul să nu intru în dialog cu neadevărurile afirmațiile unor inculpați.

Toată activitatea DNA se rezumă la un singur dosar și la acuzațiile unui inculpat? I-am cerut explicații în scris domnului Onea, am vorbit și la telefon. E normal să vorbesc la telefon.

Am ieșit să le răspuns cetățenilor cinstiți, eu nu am venit să le răspund lui Vlad Cosma sau altor inculpați. Le răspund oamenilor cinstiți, chiar dacă ne critică. Lucrăm legal! Da, câteodată avem procurori care nu respectă legea, dar uăm măsuri imediat. Tot ceea ce facem în DNA se verifică. Avem dublu control, judecătorii și Inspecția Judiciară.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate