Editura Evenimentul si Capital

AU DECIS ACUM: Codruța Kovesi POATE fi CHEMATĂ la AUDIERI în Parlament. Ce va DECLARA șefa DNA despre întâlnirea din casa lui Oprea, din noaptea alegerilor din 2009, DEZVĂLUITĂ de Evenimentul zilei

Autor: | | 8 Comentarii | 3076 Vizualizari

Deputații au adoptat astăzi cu 171 voturi pentru, 98 împotrivă şi o abţinere, modificarea Regulamentului propriu pentru ca prezența persoanelor solicitate să se prezinte la comisiile de anchetă parlamentară să fie obligatorie. Înființarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a fost amânată azi de PSD. Miercuri, partidele vor face propuneri privind componența acestei comisii, iar joi va fi dat votul final.

Astfel, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului. Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai arată textul adoptat. Deputaţii au abrogat art. 74 din Regulamentul Camerei, care prevedea că anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată.

Tot astăzi, deputaţii au renunţat, însă, la eliminarea cvorumului de prezenţă din comisii, prevedere care a fost introdusă iniţial în Comisia de regulament de preşedintele acesteia, Eugen Nicolicea.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, şi președintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu au propus înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentara pentru a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. Propunerea celor doi a venit după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul zilei. Potrivit acestuia, șefa DNA Laura Codruta Kovesi, fostul director al SRI George Maior, Florian Coldea şi Gabriel Oprea au fost implicaţi în procesul electoral din 2009, când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.

“Gabriel Oprea îmi zice: „Vino repede încoace, avem nevoie de tine!”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI