Refuzând invitaţia comisiei de anchetă privitoare la alegerile din 2009 – şi invocând, în acest sens, o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare –, Laura Codruţa Kovesi recunoaşte, în mod implicit, că s-a aflat în casa lui Gabriel Oprea (în noaptea prezidenţialelor) în calitate de magistrat, şi nu de persoană particulară.
Altminteri, în eventualitatea în care ar fi acceptat invitaţia forului parlamentar, şefa DNA ar fi avut posibilitatea să clarifice, din postura unei persoane private, motivul prezenţei sale în sufrageria lui Gabriel Oprea (alături de alte nume grele), sau să dezmintă că a luat parte la controversata întrevedere nocturnă.
Maior, în faţa forului parlamentar
Ambasadorul României în SUA – George Maior – este aşteptat astăzi dimineaţă, la Parlament, pentru a fi audiat, în calitate de fost director al SRI, de către Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. În primă instanţă, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis lui Maior o invitaţie pentru a se prezenta la audieri în data de 6 iunie, dar la acel moment nu se cunoştea încă despre vizita pe care preşedintele Klaus Iohannis urma să o întreprindă în SUA. În acel context, Maior a transmis preşedintelui Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, o scrisoare în care l-a informat că va reveni în ţară şi se va putea prezenta la audieri în data de 12 iunie. Astăzi dimineaţă sunt aşteptaţi la Comisie, conform programului, George Maior – director SRI în 2009 – şi Virgil Voineag, preşedintele INS la data alegerilor.
Cazanciuc, Neţoiu, Voicu şi Iliescu
Pentru marţi, Comisia a stabilit să îi audieze pe Robert Cazanciuc, Gheorghe Neţoiu, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu. Pentru săptămâna viitoare, Comisia a retransmis o invitaţie lui Emil Boc, pentru miercuri, acesta neonorând prima invitaţie din cauza unei deplasări în China. De asemenea, Comisia a transmis, pentru miercuri, o invitaţie la audieri şi procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care însă a a respins invitaţia precizând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare.