În discuțiile pe care le-a avut, marți, cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, președintele Klaus Iohannis, un aspect important l-a constituit tema migrației. Președintele nu a vorbit însă de propunerea Comisiei Europene, făcută tot marți, ca ţările membre ale UE să primească 6.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil, ci de „ordonarea migrației”.
„Am discutat tema migrației şi am ajuns împreună la concluzia că trebuie să găsim soluții bune pentru a putea rezolva problema migrației, în sensul de a o face mult mai ordonată. Aici trebuie negociate soluții care sunt bune, sunt general acceptabile, sunt fezabile şi sunt sustenabile”, a declarat Iohannis.
Leo Varadkar nu s-a arătat foarte interesat de subiect, a spus doar că „despre migrație, au luat notă colegii despre decizia Consiliului”. „Nu suntem în prima linie a frontului în Irlanda, dar vom continua să ne aducem contribuția noastră la găsirea unor soluții și la discutarea dimensiunilor interne și externe ale fenomenului”, a afirmat cu diplomație premierul irlandez.
Președintele Iohannis i-a mulțumit premierului irlandez pentru că i-a lăsat pe români să se integreze în Irlanda. „Am ținut să mulțumesc autorităților irlandeze pentru modul excepțional de bun, de pozitiv, în care au reușit să primească pe românii noștri şi să îi lase să se integreze în Irlanda”, a spus președintele.
În timp ce Iohannis tratează cu detașare problema, autoritățile altor state sunt preocupate de deciziile pe care le iau după „oferta” Comisiei Europene.
Ministrul italian de interne Matteo Salvini, a declarat, tot marți, că „Italia nu are nevoie de acte de caritate, cei 6000 de euro pe migrant, din partea oficialilor de la Bruxelles.
„Nu cerem aici acte de caritate, printre altele şi pentru că, odată cu trecerea timpului, fiecare solicitant de azil îl costă pe contribuabilul italian 40.000-50.000 de euro. Aşadar, Bruxellesul poate să îşi ţină actele de caritate. Vrem să oprim afluxul, nu vrem bani", a spus Salvini citat de dpa.
Nici Cehia nu este dispusă să mai preia migranți, dar nici alte state. Președintele Iohannis, care, la recentul summit de la Bruxelles, a spus că „România este doar țară de tranzit”, cu toate că, potrivit datelor oficiale, aici trăiesc aproximativ 3000 de migranți, nu a comunicat public la ce s-a angajat România în problema refugiaților.