Miercuri, Președintele Klaus Iohannis a înaintat Curții Constituționale (CCR) o notificare privind presupusa neconstituționalitate a legii care aduce modificări la lista terenurilor deținute de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc.
Klaus Iohannis argumentează la Curtea Constituțională că procedura de adoptare a legii încalcă dispozițiile constituționale legate de calitatea legilor și protecția proprietății publice.
Klaus Iohannis, sesizare la CCR privind Legea Terenurilor de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare
Legea vizează schimbarea Anexei 2.11 a Legii 45/2009 referitoare la structura și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.
Această anexă conține inventarul terenurilor din diverse categorii de folosință din domeniul public al statului, situate în anumite localități din județul Harghita.
Conform inițiatorului, în anul 2017, Agenția Domeniilor Statului (ADS) a transferat, din greșeală, o suprafață de 42,48 hectare (ha) de teren din domeniul public al statului către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc (ICDCRM Miercurea-Ciuc).
În timp ce în administrarea ADS au rămas 65,25 ha provenind de la Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru Cartof Miercurea-Ciuc, cu date de identificare diferite față de Anexa nr. 2.11 actuală.
Se consideră „necesar ca aceasta să fie corectată în sensul arătat de ADS pentru a putea fi predată și diferența de suprafață de 65,25 ha către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc în vederea operării în inventarul centralizat al bunurilor domeniul public al statului aprobat prin HG nr. 1705/2006”.
Intervențiile legislative asupra anexei vizează aspecte precum:
- schimbarea datelor de identificare ale terenurilor,
- schimbarea localității în care se regăsește un teren,
- schimbarea categoriei de folosință a unor terenuri.
Șeful statului invocă încălcări ale prevederilor constituționale privind protecția proprietății publice
În notificarea adresată CCR, președintele Klaus Iohannis subliniază că legea, prin modul în care a fost adoptată, contravine principiului securității juridice. Se oferă astfel o lipsă de claritate și previzibilitate.
De asemenea, se aduc în discuție încălcări ale dispozițiilor constituționale ce vizează protecția proprietății publice.
„Este neclar regimul juridic al terenurilor pentru care a fost schimbată categoria de folosință, respectiv o suprafață de pășune de 24 ha, aflată în administrarea ICDCRM Miercurea-Ciuc din localitatea Joseni, împărțită între 14 ha de teren introdus în categoria terenuri arabil, respectiv 10 ha de teren introdus în categoria „neproductiv”, respectiv o suprafață de teren de 12,22 ha aflată în comuna Sânsimion, căreia i se schimbă categoria de folosință din fâneață în teren arabil.
Astfel, este neclar dacă respectivele suprafețe de teren rămân în continuare în domeniul public al statului. Situație în care sunt incidente dispozițiile din Ordonanța de urgență nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, precum și regula prevăzută de art. 5 alin. (2) din acest act normativ, potrivit căreia:
„Se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor din extravilanul localităților”, excepțiile fiind în mod strict și limitativ prevăzute de lege”, se precizează în document remis de Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis cere CCR să admită cererea de neconstituționalitate a legii
Președintele țării argumentează că modificările aduse la anexă au ca efect scoaterea unor terenuri din domeniul public al statului și includerea altora. Dar fără a furniza o identificare clară a acestor terenuri.
Klaus Iohannis cere CCR să accepte sesizarea de neconstituționalitate și să declare că legea este în contradicție cu Constituția.