Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis s-a resemnat după șapte ani de mandat: „Statul român a eșuat”
Klaus Iohannis s-a resemnat după șapte ani de mandat: „Statul român a eșuat”

Klaus Iohannis s-a resemnat după șapte ani de mandat: „Statul român a eșuat”

Statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-I proteja pe cetățeni. Este concluzia la care a ajuns președintele Klaus Iohannis după tragedia de la spitalul din Constanța.

Klaus Iohannis se declară îngrozit de tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde nouă persoane au murit în incendiul izbucnit la secția ATI. El a calificat situația drept „o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”.

Iar după șapte ani de mandat în fruntea statului și doi ani de guvernare PNL, șeful statului a ajuns la concluzia că statul român a eșuat. Acesta nu-și poate îndeplini misiunea fundamental de protejare a cetățenilor.

„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat şi pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere să poată face faţă acestor momente extrem de dureroase.

Le doresc însănătoşire grabnică tuturor pacienţilor şi personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinţă au trecut toţi aceşti oameni veniţi la spital cu speranţa că se vor vindeca”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

O zi de doliu național

În opinia sa, ziua de vineri, 1 octombrie, este o zi de doliu și, indiferent de concluzia anchetelor, durerea va rămâne. Dat fiind că cei care s-au stins la Constanța nu vor mai putea fi aduși înapoi.

„Este o zi neagră, de doliu, pentru naţiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduşi înapoi şi vor lăsa un gol imens în urma lor”, a transmis președintele.

Președintele cere premierului să ia măsuri urgente

Klaus Iohannis a anunțat că a cerut premierului Florin Cîțu şi ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, să ia toate măsurile necesare pentru a preveni ca un alt accident în spitalele din ţară. El a precizat că prioritatea zero este identificarea de soluții pentru transferul și tratarea pacienților evacuați. De asemenea este imperativ ca, în toate secţiile COVID-19 şi în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenţie sporită pentru a preîntâmpina astfel de tragedii.

„În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung, trebuie găsite urgent spaţii noi pentru a crea secţii de terapie intensivă care să ofere condiţii optime de siguranţă cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă şi tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceste importante fonduri europene pe care am reuşit să le obţinem pentru România constituie una dintre soluţiile cele mai importante pentru a asigura condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi”, consideră Klaus Iohannis.

Incendiu devastator la Constanța

Nouă persoane, toate internate la secția de Terapie Intensivă, au decedat într-un incendiu care s-a produs la secția de Terapie Intensivă a Spitalului municipal de boli infecțioase din Constanța.  Aici erau internați 113 pacienți bolnavi de COVID-19, dintre care 10 la secția ATI.

Acest incendiu a izbucnit vineri, dimineață, iar echipajele de pompieri au intervenit cu operativitate. Pacienții au fost evacuați la alte unități medicale. Se pare că incendiul ar fi izbucnit de la rețeaua electrică, suprasolicitată, însă autoritățile nu au identificat o cauză oficială.

Cazul de la Constanța va fi investigat de o echipă din București de la serviciul de criminalistică. Ei vor lucra alături de procurorii constănțeni pentru a stabili cauzele incendiului. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au fost mai multe victime.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: