Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis părăsește România. Se întâmplă în mijlocul crizei. Cu cine urmează să se întâlnească
Klaus Iohannis părăsește România. Se întâmplă în mijlocul crizei. Cu cine urmează să se întâlnească

Klaus Iohannis părăsește România. Se întâmplă în mijlocul crizei. Cu cine urmează să se întâlnească

Președintele Klaus Iohannis urmează să plece din România, joi, 9 septembrie, a anunțat Administrația Prezidențială. Șeful statului se va deplasa în Elveția. Anunțul vine în contextul a trei crize suprapuse care îngroapă românii: criza politică, cea economică și criza sanitară.

Președintele Klaus Iohannis pleacă din țară

Administrația Prezidențială a anunțat că șeful statului se va deplasa într-o vizită oficială în Elveția, în urma unei invitații primite de omologul său, Guy Parmelin. Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita va avea loc în cadrul dialogului bilateral constant la nivel înalt din ultimii ani de zile, dintre cele două state.

Tot în acest an se celebrează și aniversarea a 110 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană. Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis și liderul Guy Parmelin vor avea consultări politice.

Anunțul vine în contextul în care România se confruntă cu trei crize suprapuse: politică, economică și sanitară. Klaus Iohannis a purtat o discuție cu premierul Florin Cîțu, luni, în care, potrivit PNL, șeful statului și-a exprimat susținerea față de premier și nu a impus nicio condiție ca oficialul să-și continue activitatea la șefia Guvernului.

„Nu vă pot dezvălui (n.r. ce au discutat Klaus Iohannis și Florin Cîțu). Va comunica premierul presei ceea ce dorește să comunice. Nu este corect din partea mea. Nu i-a pus nicio condiție pentru a continua în funcție. Trebuie să mergem înainte în ceea ce am pornit. Este o relație mai bună decât oricând între președinte și premier, vă garantez acest lucru”, s-a exprimat Rareș Bogdan.

Ce subiecte vor dezbate cei doi lideri de stat

Conform anunțului Administrației Prezidențiale, printre subiectele aflate pe agenda dezbaterilor celor doi șefi de stat se numără consolidarea relației bilaterale, inclusiv a cooperării economice întrucât Elveția ocupă locul 10 în clasamentul investitorilor din țară.

„Din perspectiva agendei europene, vor fi abordate cooperarea pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cadrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană, precum şi contribuţia elveţiană la fondul de coeziune al Uniunii, respectiv operaţionalizarea celei de-a doua tranşe financiare elveţiene, destinate reducerii disparităţilor economice şi sociale în Uniune”, au anunțat reprezentanții Administraţiei Prezidenţială.

Klaus Iohannis și Guy Parmelin vor discuta și diverse teme actuale de politică internațională cu accent pe evoluţiile politice şi de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, din regiunea Balcanilor de Vest, precum şi cooperarea româno-elveţiană în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: