La Bruxelles, negocierile pentru conducerea instituțiilor europene sunt în toi, însă în prima zi de discuții nu s-a stabilit nimic. Negocierile au loc în Consiliul European care s-a întrunit în cea mai importantă ședință după alegerile europarlamentare.
Președintele Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles că nu există un progres semnificativ. „Începem o negociere, nu avem acum un progres semnificativ, deci haideți să așteptăm să vedem cum merg discuțiile azi, mâine, săptămâna viitoare. Suntem în faza negocierilor politice. Să sperăm ca toți vor accepta să avem cât mai repede nume pentru aceste poziții”, a spus președintele. Întrebat dacă își pregătește pijamaua și periuța de dinți pentru o lungă noapte de negocieri, Iohannis a spus că „nu e sută la sută sigur că vom avea nevoie de pijamale”.
Jurnaliștii străini au fost curioși dacă președintele României va accepta funcția de președinte al Consiliului European. Publicația Financial Times l-a nominalizat la favoriți pentru această funcție. Iohannis a râs și a spus că nu comentează zvonuri.
Potrivit unor surse politice, Klaus Iohannis nu este interesat să conducă acest organism al UE. Anul trecut, când s-a mai vehiculat această ipoteză, spunea că „se simte confortabil în postura de președinte al României”. Politicieni din anturajul președintelui spun că Iohannis este foarte sigur că va câștiga al doilea mandat și nu renunță.
Premierii Belgiei, Portugaliei și Luxemburgului sunt și ei nominalizați pentru șefia Consiliului European.
Preşedintele Consiliului European are rol simbolic și birocratic, el prezidează summiturile europene şi negociază acorduri, însă nu poate influența nimic deoarece decizia aparține statelor membre.
La summit-ul care începe joi la Bruxelles, timp de două zile, se dezbat și aprobă propunerile care se fac pentru Comisia Europeană și Consiliul European. Desemnarea titularului se va face cu majoritate calificată. Acordul în privința numelui viitorului șef al Comisiei Europene ar urma să condiționeze toate celelalte nominalizări: președinția Consiliului, șeful diplomației europene, președintele Băncii Centrale Europene.
Europa cu două viteze se regăsește și în numirile la vârful instituțiilor comunitare. Potrivit cutumei, președintele Comisiei Europene (guvernul uniunii) revine unui occidental, în timp ce funcția simbolică și protocolară, președintele Consiliului, revine unui est-european.
Tensiunile dintre Franța și Germania, accentuate în ultima perioadă, complică foarte mult alegerea pentru funcțiile cheie. Cancelarul Angela Merkel a declinat propunerea de a conduce ea Consiliul European.