Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, mulțumit de negocierile politice. Reacție de satisfacție la vederea delegaților PSD, PNL, UDMR
Klaus Iohannis, mulțumit de negocierile politice. Reacție de satisfacție la vederea delegaților PSD, PNL, UDMR

Klaus Iohannis, mulțumit de negocierile politice. Reacție de satisfacție la vederea delegaților PSD, PNL, UDMR

Președintele Klaus Iohannis a avut o reacție de satisfacție neașteptată, la vederea delegațiilor PSD, UDMR și PNL, convocate la Cotroceni pentru consultări.

Delegațiile PSD, PNL și UDMR și a minorităților naționale au participat împreună la consultările convocate de Klaus Iohannis pe tema formării viitorului guvern. La vederea celor din sală, șeful statului s-a arătat mai mult decât satisfăcut.

Klaus Iohannis și-a exprimat mulțumirea de rezultatul negocierilor pentru formarea viitorului guvern și a ținut să le transmită acest lucru și delegaților partidelor.

„Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, a transmis Klaus Iohannis celor din sală, în preambulul discuțiilor.

La consultările de la Cotroceni au fost prezenți Marcel Ciolacu și Paul Stănescu din partea PSD, dar și Florin Cîțu și Nicolae Ciucă din partea PNL. UDMR a fost reprezentat de Kelemen Hunor și Cseke Attila, iar de la minoritățile naționale a fost prezent Varujan Pambuccian.

Lista miniștrilor aleși de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu în Guvernul PSD-PNL
sursă: arhiva EVZ

Scaunul lui Florin Cîțu se clatină în PNL

Declarațiile șefului statului vin în contextul în care PNL este pe cale să explodeze. Mai mulți lideri locali ai partidului au lipsit de la ședința de luni dimineață, în care s-a discutat lista viitorilor miniștri. Pe de altă parte, Raluca Turcan și Dan Motreanu, în primă fază, au solicitat demisia lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL.

Acestuia i se reproșează rezultatul prost al negocierilor pe care le-a purtat cu PSD, faptul că a pierdut toate ministerele importante.

În vreme ce PNL stă să explodeze, la PSD lucrurile sunt liniștite. Social-democrații nu au de ce să nu fie mulțumiți de rezultatul negocierilor. Chiar dacă nu au reușit să impună un premier, ei au obținut cele mai multe și cele mai importante ministere.

PSD și-a tras partea leului la guvernare

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat structura noului Guvern PSD – PNL – UDMR. Social democrații vor avea nouă ministere, dar și postul de secretar general. UDMR va rămâne cu cele trei ministere pe care le-a negociat imediat după alegeri, în vreme ce PNL va avea 8 ministere.

PSD va avea Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului și Familiei și funcția asimilată ca ministru de secretar general.

UDMR va păstra Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului.

PNL va avea Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul pentru IMM-uri și Turism.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.