Klaus Iohannis vizează o funcție la nivel european, după ce-și va încheia mandatul la Cotroceni. Ultimul scenariu vehiculat este acela că ar putea prelua locul de președinte al Consiliului European, deținut de Charles Michel. O analiză a publicației Bloomberg, însă, arată că șeful statului ar avea mult de luptă pentru ocuparea acestui post.
Klaus Iohannis își dorește o funcție de conducere în structurile , de la Bruxelles. În urmă cu câteva luni se spunea că președintele ar putea ajunge următorul secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg. Rostogolit mai ales în mediile de la București, scenariul nu s-a confirmat. S-a mai spus și că președintele Klaus Iohannis ar putea deveni Înalt Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate.
Klaus Iohannis are concurență
Președintele României speră să devină următorul , potrivit unor surse politice. Scenariul a fost prezentat, pe surse, din interiorul PNL și are ca bază de pornire anunțul făcut de Charles Michel de a candida la viitoarele alegeri. Deși, la București, este prezentată într-o notă optimistă, cursa către această funcție nu este ușoară.
Președintele Consiliului European prezidează reuniunile celor 27 de lideri ai UE. De asemenea reprezintă blocul comunitar în probleme legate de politica externă.
Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie la sfârșitul anului, iar o funcție la nivel european ar fi o continuare normală. Un purtător de cuvânt de la Cotroceni a refuzat să comenteze planurile președintelui pentru viitor, scrie Bloomberg.
Dacă se va înscrie în cursă, Iohannis va avea o concurență puternică, scrie Bloomberg, și îi va fi dificil să obțină postul. Alături de președintele român, pe lista celor interesați se mai află Mario Draghi, fostul premier al Italiei și Xavier Bettel, fostul premier din Luxemburg. Cele două nume au fost vehiculate pentru posibile candidaturi la această funcție.
Scenariul prezentat de Bloomberg
Președintele României, Klaus Iohannis ar avea multe obstacole de depășit pentru poziția pe care o vizeză. Aceasta mai ales dacă Ursula von der Leyen, ar obține un al doilea mandat la președinția Comisiei Europene. Ambii sunt membri ai Partidului Popular European de centru-dreapta. Iar după alegeri, funcțiile se vor negocia între principalele grupuri politice.
Procesul de alocare a funcțiilor de conducere din UE este complicat. Acesta ține cont de naționalitatea și de afilierea politică a candidaților. Pentru fiecare funcție se poartă negocieri care încep cu câteva luni înainte. Discuțiile se poartă, de regulă, după alegerile europene, iar atunci se împart posturile de președinte al Comisiei Europene, președinte al Consiliului etc.
După anunțul făcut de , însă, lucrurile s-au complicat. Alegerile europene sunt programate pentru 6 și 9 iunie, iar dacă Michel va fi ales ar putea renunța la funcție în iulie. În cazul în care politicienii de la Bruxelles nu ajung la un acord, funcția ar putea fi preluată de Viktor Orban. Ungaria deține președinția rotativă semestrială a UE.
Este o ipoteză pe care nimeni nu dorește să o ia în considerare, ceea sporește șansele președintelui român.
Klaus Iohannis are șansele sale
Mario Draghi a revenit în centrul atenției după ce s-a întâlnit cu mai mulți directori de companii la Milano. El pregătește un raport pentru Comisie privind competitivitatea europeană. Demersul său a alimentat speculațiile cu privire la intențiile sale. Se spune că ar viza un post în UE. Informația a fost dezmințită de un apropiat al său care ar avea cunoștință de planurile fostului șef al Băncii Centrale Europene.
Xavier Bettel, fost prim-ministru al Luxemburgului și actual ministru de externe, a declarat pentru RTL că nu candidează. El a precizat că își dorește să rămână în țara natală, a mai scris Bloomberg.
În aceste condiții, pare că șansele lui Klaus Iohannis, pentru funcția de înlocuitor, interimar, al lui Charles Michel cresc. Mai ales că nimeni nu-și dorește că Viktor Orban să preia conducerea Consiliului European, nici măcar pentru câteva luni. Semnele de înrebare apar în legătură cu următorul mandat, cel care ar urma să intre în vigoare după alegerile europarlamentare.
Marcel Ciolacu este optimist
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat optimist în legătură cu acest lucru. Într-o discuție la Guvern, el a afirmat că are șanse serioase să ocupe o poziție importantă la nivel European. El a răspuns unei întrebări legate de scenariul în care Klaus Iohannis ar putea fi viitorul președinte al Consiliului European.
„România are o șansă serioasă să ocupe o poziție importantă la nivel european. Este un culoar real și este o șansă, nu doar pentru președintele Klaus Iohannis, ci pentru România”, a declarat Ciolacu.
El a mai spus că discută frecvent cu președintele, inclusiv această temă.