Evenimentul Zilei > Actualitate > Klaus Iohannis la cel mai mare exercițiu NATO de apărare din Europa: ”Ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”. Foto
Klaus Iohannis la cel mai mare exercițiu NATO de apărare din Europa: ”Ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”. Foto

Klaus Iohannis la cel mai mare exercițiu NATO de apărare din Europa: ”Ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”. Foto

Preșsedintele Klaus Iohannis, împreună cu președintele polonez Andrzej Duda au participat la Smârdan la cel mai complex exercițiu NATO din Europa.

Președintele României a declarat că prin acest exercițiu se urmărește capacitatea de răspuns militar, pentru a crește gradul de interoperabilitate.

„Participăm la astfel de exerciții ca să încurajăm forțele noastre care lucrează împreună. Am asistat la acest exercițiu, ați observat cu siguranță că astăzi au fost forțe din România și forțe din Polonia. Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din brigada multinațională. Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciții pentru a verifica și pentru a crește gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să învețe cum să se conecteze unii cu ceilalți și să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă”, a spus Klaus Iohannis.

Misiunile sunt de apărare

„Când vorbim despre misiuni de luptă trebuie să fiu foarte clar: Noi ne pregătim de misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe flancul estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite, pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”, a adăugat el.

„Ieri am condus împreună un summit al formatului București 9, am discutat în pregătirea summit-ului NATO care va avea loc peste o lună și împreună cu dl președinte am dorit astăzi să venim și să vedem cum se pregătesc în teren oamenii noștri. Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți”, a mai spus șeful statului.

Exercițiul de la Smârdann face parte din mai amplul „Defender Europe 2021”, care implică cele mai mari manevre militare NATO din Europa realizate sub comandă americană. Exercițiul va verifica inclusiv capacitatea de apărare a armatei române în cadrul unui „scenariu fictiv”.

Conform MApN, exercițiul „Justice Sword 21” face parte din complexul de exerciții „Dacia 21 LIVEX”, desfăşurat la nivelul Armatei României, conectat la exerciţiile Defender Europe 2021 conduse de armata americană, şi are ca scop principal îmbunătăţirea capacităţii structurii de a planifica, conduce şi desfăşura acţiuni de luptă într-un mediu de luptă multinaţional.

Președintele Klaus Iohannis participă marți, alături de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21”, care se va desfășura în poligonul Smârdan din Galați, informează presidency.ro. Exercițiul face parte din mai amplul „Defender Europe 2021”, care implică cele mai mari manevre militare NATO din Europa realizate sub comandă americană. Exercițiul va verifica inclusiv capacitatea de apărare a armatei române în cadrul unui „scenariu fictiv”.

Exercițiul ”Justice Sword 21”

Conform MApN, exercițiul „Justice Sword 21” face parte din complexul de exerciții „Dacia 21 LIVEX”, desfăşurat la nivelul Armatei României, conectat la exerciţiile Defender Europe 2021 conduse de armata americană, şi are ca scop principal îmbunătăţirea capacităţii structurii de a planifica, conduce şi desfăşura acţiuni de luptă într-un mediu de luptă multinaţional.

„Exerciţiul vrea să verifice capacitatea Armatei Române de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi modul de realizare a sprijinului acordat de ţara noastră pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul naţional”, informează Ministerul Apărării.

Activitățile de instruire planificate pe teritoriul țării noastre cuprind deplasări tactice, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate în rețele de misiune ale NATO și americane, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, activități cu specific medical.

La exercițiu participă și Divizia 82 Aeropurtată americană

Pe timpul exercițiului Swift Response 21/Defender Europe 21, care se desfășoară în perioada 1 – 15 mai, Divizia 82 Aeropurtată americană va executa trei operații aeropurtate multinaționale pentru a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică.

Aproximativ 7.000 de parașutiști militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA și Brigada 6 Aeropurtată din Polonia, precum și din alte nouă state, vor executa operații de tip Joint Forcible Entry în Estonia, Lituania și România. Divizia americană va conduce aceste operații prin structuri de comandă înaintate dispuse în România (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Baza Aeriană Boboc).

Justice Sword 21/Steadfast Defender 21 este un exercițiu tactic, de tip LIVEX (exercițiu tactic întrunit, cu trageri reale), conectat la DACIA 21 LIVEX, care folosește un scenariu fictiv și are ca principal scop îmbunătățirea capacității de a planifica, conduce și desfășura acțiuni de luptă în context multinațional.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: