Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, pentru a discuta și a căuta soluții împotriva schimbărilor climatice.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întrevedere cu secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în marja participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh, Egipt. Ei s-au axat pe rolul cercetării şi al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. Aceștia au pus accent și pe tranziţia ecologică ordonată.
Preşedintele Iohannis şi secretarul-General al OMM au căutat soluții pentru adaptarea la schimbările climatice, mai exact implementarea de politici publice bazate pe date de calitate şi ştiinţă, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Iohannis, despre combaterea schimbărilor climatice
Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat contribuţia României în generarea de date meteorologice şi climatice esenţiale pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice la nivel internaţional. În acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie este foarte activă în structurile Organizaţiei Meteorologice Mondiale, iar datele meteorologice au impact asupra vieţii de zi cu zi şi a bunăstării cetăţenilor.
„În context, Preşedintele României a precizat că ţara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicaţii pentru securitatea alimentară internaţională, pusă în pericol de schimbările climatice. Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esenţial în adaptarea naţională şi internaţională la schimbările climatice a sistemelor de producţie alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creşterea securităţii alimentare în România, Europa şi statele din afara Europei”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţile.
Klaus Iohannis a mai declarat că trebuie găsite soluții de urgență pentru a face față soluțiilor climatice. „Lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară, ci presupune un demers comun şi o bună organizare şi coordonare. Din această perspectivă, instituţiile publice centrale trebuie să îşi asume un rol de catalizator în procesul de gestionare a efortului naţional de răspuns la schimbările climatice. Răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid şi ferm, ţinând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluţie miraculoasă”, a spus președintele.