Noul președinte trebuie să ia într-un timp relativ scurt, mai multe măsuri, care vor fi relevante pentru politicile sale.
Deși Administrația Prezidențială nu a finalizat reorganizarea, iar funcțiile de consilier prezidențial nu au fost ocupate în totalitate, Klaus Iohannis va fi obligat să ia o serie de hotărâri, care trebuie adoptate rapid. Primele semnale în legătură cu intențiile noului șef de stat vor fi date de promulgarea sau nu a unor legi susținute de Guvernul Ponta, precum și de numirile pe care le va face la Cotroceni. Până acum, Iohannis a anunțat nominalizarea a cinci consilieri prezidențiali.
Proiecte controversate
Primul proiect important care va ajunge pe masa lui Iohannis este cel al bugetului de stat. Până acum, nici un șef de stat nu l-a respins. Nici măcar Traian Băsescu nu a făcut acest lucru, în perioada cea mai tensionată a relațiilor cu Guvernele Tăriceanu sau Ponta. Totuși, dacă Klaus Iohannis va semna această lege, ar putea fi acuzat, ulterior, că și-a asumat deciziile economice ale PSD. Alt pro iect controversat care se apropie de promulgare este cel al securității cibernetice. Mai multe ONG-uri au protestat față de prevederea din acest proiect prin care se permite mai multor instituții accesul la datele deținătorilor de infrastructură cibernetică, fără ca acest acces să fie condiționat de avizul unui magistrat.„Totuşi trebuie să existe un control pe accesul structurilor de securitate în bazele de date ale operatorilor de internet şi telefonie. Trebuie să existe un control judecătoresc”, a spus, la 20 decembrie, președintele Traian Băsescu. Recent, societatea civilă a inițiat un protest, pe Facebook, și a chemat la manifestații de stradă pentru a cere ca această lege, votată de Senat în unanimitate, să nu fie promulgată.
Numiri la DIICOT și SIE
Deși legea nu-i impune un termen, președintele Klaus Iohannis va trebui să ia o decizie în ceea ce privește numirea unui șef la SIE, poziție liberă de la demisia lui Teodor Meleșcanu. Propunerea lui Iohannis va trebui aprobată de Parlament. Din 2007, la conducerea acestui serviciu Băsescu a propus lideri proveniți din PNL, cu care se afla în opoziție.
O altă problemă sensibilă pe care Iohannis trebuie să o gestioneze prin consultări cu guvernul Ponta sau cel puțin cu ministrul de Justiție, Robert Cazanciuc, este numirea unui nou șef al DIICOT, post liber după arestarea Alinei Bica. În 2013, Traian Băsescu și Victor Ponta au ajuns la un acord în legătură cu numirile din conducerea parchetelor. Celebrul pact de coabitare dintre cei doi a fost însă extrem de controversat, iar socitetea civilă a cerut proceduri mai clare și transparente.
Evenimentul zilei vă invită să votaţi "Topurile anului politic 2014". Votaţi mai jos în cele cinci categorii propuse şi aflaţi rezultatele în ediţia de miercuri, 31 decembrie, a Evenimentului zilei.
Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.