Evenimentul Zilei > Actualitate > Klaus Iohannis îl primește, astăzi, la Cotroceni, pe Andrzej Duda, președintele Poloniei. Marile subiecte ale discuțiilor
Klaus Iohannis îl primește, astăzi, la Cotroceni, pe Andrzej Duda, președintele Poloniei. Marile subiecte ale discuțiilor

Klaus Iohannis îl primește, astăzi, la Cotroceni, pe Andrzej Duda, președintele Poloniei. Marile subiecte ale discuțiilor

Andrzej Duda, președintele Poloniei, se va întâlni, astăzi, la Cotroceni, cu Klaus Iohannis, în cadrul unei vizite oficiale ce va avea mai multe obiective.

Klaus Iohannis, președintele României, va avea, luni, o întâlnire, la Cotroceni, cu Andrzej Duda, omologul său din Polonia. Această vizită a șefului de stat de la Varșovia are loc cu ocazia aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, ce a fost semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relaţiei bilaterale.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre cei doi lideri politici se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a fi examinată, în acest scop, cooperarea în plan securitar, în cel regional, precum şi în plan internaţional.

Parteneriatul strategic a intrat în vigoare între 2009 și a fost reînnoit în 2015

„Parteneriatul Strategic, instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în martie 2015, la nivel de şef de stat, oferă un cadru cuprinzător de cooperare, încurajând o dezvoltare susţinută a relaţiilor româno-polone în ultimii ani”, precizează Administraţia Prezidenţială.

O atenţie deosebită va fi acordată dimensiunii de securitate, care a crescut substanţial în relevanţă în ultimii ani, dialogul pe această temă generând beneficii reciproce pentru ambele ţări, pentru regiunea noastră şi pentru Alianţa Nord-Atlantică. În acest context, urmează să fie trecute în revistă rezultatele semnificative ale cooperării în domeniul apărării în relaţia bilaterală, în cadrul Formatului Bucureşti (B9), în pregătirea Summitului B9 care va avea loc la Bucureşti luni, precum şi în cadrul NATO, în perspectiva Summitului aliat din luna iunie.

Ce teme vor mai fi abordate în cadrul vizitei președintelui Poloniei

Vor fi abordate, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, schimburile comerciale însumând, în anul 2020, în pofida pandemiei, peste 7 miliarde de euro. Vor fi avute în vedere stimularea investiţiilor reciproce şi aprofundarea cooperării sectoriale.

Din perspectiva Iniţiativei celor Trei Mări, va fi discutată implementarea proiectelor strategice de interconectare regională, cu accent pe proiectele promovate în comun de România şi Polonia, care conectează Nordul şi Sudul regiunii, respectiv Rail2Sea şi Via Carpathia.

În privinţa relaţiilor cu Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, vor fi abordate situaţia regională de securitate, precum şi dinamizarea şi substanţierea Parteneriatului Estic în pregătirea Summitului acestuia din acest an. În programul de luni al vizitei preşedintelui Andrzej Duda la Bucureşti mai sunt prevăzute convorbiri oficiale cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu, respectiv, Ludovic Orban, precum şi un dejun de lucru cu premierul Florin Cîţu.

Cei doi președinți iau parte la un exercițiu militar

Marţi, 11 mai, cei doi şefi de stat vor participa la ziua distinşilor vizitatori a exerciţiului militar „Justice Sword 21”, care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră, în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.

Exerciţiul are ca obiectiv verificarea capacităţii structurilor participante de a executa acţiunile şi măsurile stabilite prin documentele de planificare şi modul de realizare a sprijinului acordat de România pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul naţional.