Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină noile sancțiuni aplicate Rusiei, pentru a consolida şi mai mult răspunsul comun al Uniunii Europene dar şi al Statelor Unite. Președintele a dat garanții că vom da ajutor suplimentar ţării vecine, aflată în plin război cu Rusia.
Președintele Kalus Iohannis a transmis, duminică, 27 februarie, că România va sprijini noile sancțiuni pregătite Rusiei după invazia din Ucraina. Mai mult, președintele a anunţat că România va trimite sprijin umanitar şi militar în Ucraina.
România se alătură partenerilor săi în sprijinirea noilor sancțiuni pentru a consolida și mai mult răspunsul nostru comun la invazia Ucrainei de către Rusia. Sprijin suplimentar – umanitar și militar – urmează să fie trimis în Ucraina, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe contul de Twitter.
De asemenea, „Guvernul României a decis, ca după ce în Ucraina a ajuns deja o primă tranșă de echipamente şi medicamente sanitare, astăzi să fie trimisă o a doua tranșă de ajutoare, în valoare totală de trei milioane de euro, constând în: combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi echipamente”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.
Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă: Este nevoie de sânge
Premierul Ciucă a transmis că trebuie să sprijinim poporul ucrainean afectat grav de agresiunea rusă. Totodată, a mai subliniat că: apreciez şi mulțumesc societății civile, şi împreună să putem să sprijinim la mare nevoie poporul ucrainean. Împreuna am venit să donăm sânge, apreciind ca este foarte mare nevoie de exemplul personal. În momentul de faţă este foarte mare nevoie de sânge, iar la nivel de minister am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată fi tratați la spitalele din România, a de delarat premierul Nicolae Ciucă aflat la Spitalul Militar Central din Capitală.
Consiliul UE a făcut public, pachetul de sancțiuni impuse Rusiei
Uniunea Europeană va impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie asupra persoanelor, trei bănci și o „fabrică de troli” notorie din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște autoproclamatele republici Donețk și Lugansk ca fiind state independente. Blocul comunitar european este așteptat să sancționeze 351 de membri ai Dumei de stat a Rusiei care au votat recunoașterea celor două teritorii.
Pachetul convenit conține:
- sancțiuni împotriva celor 351 de membri ai Parlamentului rus care au votat în favoarea recunoașterii
- sancțiuni împotriva a 27 de persoane și entități pentru acțiunile lor împotriva integrității teritoriale, a suveranității și a independenței Ucrainei
- restricționări ale relațiilor economice cu zonele care nu sunt controlate de guvern ale regiunilor Donețk și Luhansk
- restricționări ale accesului Rusiei la piețele de capital și la piețele și serviciile financiare ale UE