Multe dintre pozițiile exprimate cu o zi înainte în fața CSM, au fost nuanțate, ieri, de șeful statului într-un interviu pentru „Adevărul”.
Klaus Iohannis a reinterpretat dorința sa ca România să scape de MCV, a explicat de ce crede că Procurorul General ar trebui să facă parte din CSAT și și-a apărat decizia de a-l decora pe președintele AFDPR, Octav Bjoza. Totuși, în ceea ce privește direcțiile de politică externă, noul președinte a reconfirmat buna relație cu SUA și a spus că își dorește ca România să intre în zona euro. „ Evenimentul zilei” a analizat principalele mesaje ale șefului statului.
Confuzie despre CSAT
„În CSAT, este ministrul Transporturilor. Acum, chiar cred că lucrurile de care se ocupă Procurorul General sunt cel puțin la fel de relevante”, a explicat Klaus Iohannis de ce crede că Ministerul Public trebuie să facă parte din acest Consiliu. Afirmația sa conține însă o eroare: ministrul Transporturilor nu este membru al CSAT. La unele ședințe ale Consiliului – precum cea în care a fost discutată privatizarea CFR Marfă – a fost invitat însă deținătorul acestui portofoliu.
„Trebuie să ieșim dintr-o paradigmă”
Klaus Iohannis a repins și acuzația că Procurorul General, care este parte a puterii judecătorești, nu poate face parte dintr-o structură a Executivului. „Nu e vorba de amestecarea puterilor în stat, e vorba de colaborarea puterilor în stat. Trebuie să ieșim dintr-o paradigmă instaurată în mod nefericit. Multă lume crede că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc. Mi se pare foarte normal să colaboreze toți cei care pot să o facă pentru a rezolva problemele de securitate națională”, a spus șeful statului. În plus, el a continuat pe tema potrivit căreia „Justiția nu trebuie să se transforme în spectacol mediatic”, după ce, cu o zi înainte, el a acuzat această putere în stat de „exotism mediatic”.
Bjoza nu are simpatii legionare
Klaus Iohannis a explicat și ce își dorește atunci când speră ca România să scape de MCV: „Eu am spus că noi trebuie să ne facem temele, evaluarea să se facă obiectiv, în așa fel încât, într-un termen rezonabil să fie România acolo. A fost un apel la muncă și la îndeplinirea acestor obiective”. Luni, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a exprimat o opinie diferită de cea a șefului statului. „Se impune menținerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate”, a afirmat Stanciu. Președintele României și-a apărat însă foarte ferm decizia de a-l decora pe fostul deținut politic Octav Bjoza (foto).
„Vreau România în Zona euro”
Președintele României a afirmat însă, în ultimele zile, o serie de obiective de politică externă care arată o continuitate de viziune între fosta Administrație Prezidențială și cea actuală. Una din primele sale vizite externe, imediat după o scurtă deplasare la Bruxelles, va fi în Republica Moldova – exact așa cum a procedat și Traian Băsescu în ianuarie 2005. În plus, Iohannis și-a reafirmat dorința de a consolida parteneriatul strategic cu SUA – asistentul adjunctului secretarului de stat, Victoria Nuland, este așteptată la București. Iohannis a spus că se va întâlni cu ea - și a declarat ferm că dorește ca România să adere la euro. „ Dorința mea simplă nu este suficientă. Trebuie îndeplinite foarte multe condiții (…) dar lucrurile se rezumă în esență, surpriză sau nu, tot la aceleași lucruri pe care le-am discutat și la MCV. Odată ce România devină stabilă, stat de drept, cu o Justiție independentă și cu o economie funcțională, o să îndeplinim toate criteriile”, a explicat șeful statului.
Șeful statului a insistat pe faptul că nu coabitează cu premierul, dar a evitat să-l atace dur pe acesta pe tema ordonanței prin care plagiatul este amnistiat. „Eu nu am fost niciodată de părere că trebuie să dăm acte normative pentru o persoană”, a fost singurul comentariu critic al președintelui la adresa lui Ponta. Klaus Iohannis a arătat că relația sa cu primul-ministru este una de normalitate. „Mi se pare absolut normal să vorbim, fiindcă răspundem de bunul mers al României”, a explicat el.
„SRI în parametrii buni”
Klaus Iohannis a declarat că SRI „funcționează în parametri buni” și nu dorește să discute despre schimbarea directorului acestui Serviciu. „Cred că este o discuție puțin artificială, postul este ocupat, SRI funcționează în parametri buni. Nu văd de ce ar trebui să forțăm o astfel de discuție. Nu simt nevoia de a face din asta o temă”, a afirmat Iohannis atunci când a fost întrebat dacă Maior trebuie schimbat. În ceea ce privește postul de director al SIE, care este vacant, șeful statului a anunțat că va analiza și va comunica o concluzie, atunci când o va avea.
Fenechiu, încântat
Mai mulți foști și actuali lideri USL, precum și jurnaliști ai postului Antena 3, printre care Radu Tudor și Răzvan Dumitrescu, au fost încântați de declarațiile lui Iohannis despre Justiție. Cel mai puternic mesaj a venit de la fostul ministru Relu Fenechiu, aflat în închisoare: „M-am bucurat să văd o abordare serioasă și echidistantă a președintelui României față de cei care au datoria să înfăptuiască justiția și față de cei care apar în fața acesteia. Am văzut, pentru prima dată, un președinte care oferă sprijin total Justiției și Parchetului și nu numai unor judecători, respectiv unor procurori”.