Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi dimineaţa, în cadrul unei întâlniri cu Diaspora la Cotroceni, despre viitorul românilor plecaţi la muncă sau la studii în străinătate.
Preşedintele a declarat că Diaspora românească este o adevărată valoare pentru ţară, adăugând că şi-ar dori ca românii să nu mai plece din cauza nevoilor, ci doar pentru că aşa aleg.
"În primul rând, românii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Acestea reprezintă un capital valoros ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vb de specialişti demni de premiul Nobel, românii din străinătate au ceva de oferit ţării. Ei vin cu un capital social, financiar, civic, având experienţa de a trăi în democraţii solide. A doua constatare pe care o fac cu regret e că prea puţini români au planuri de întoarcere în ţarăŢ, a declarat Iohannis.
Şeful statului a mai declarat că românii din Diaspora sunt cei care investesc în ţară şi care aduc venituri importante pentru economie.
"România nu îşi permite să irosească preţiosul capital uman pe care îl reprezintă cetăţenii din afara graniţelor. Ei nu sunt doar ambsadorii sufletului românesc, ci au demonstrat şi spirit antreprenorial. Ei sunt surse de proiecte şi inevstiţii, de cercetare sau schimburi artistice. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare şi modernizare pentru ţară. Ştim că banii trimişi anual acasă fac din românii de peste hotare un adevărat investitor, avem datoria să le oferim mai mult. Oportunităţi concrete, pentru a se întoarce acasă. Sunt importanţi factori de influenţă în ţările gazdă. În acest fel, se creează o impresie mai vie şi mai durabilă despre România decât orice alt instrument creat de stat. Doresc să salut efortul oamenilor de afaceri care în mod voluntar s-au sesizat pentru a arăta oportunităţile disponibile în România.
Le voi supune discuţiei cu înşişi beneficiarii lor: românii care trăiesc peste hotare. Pentru a pune în valoare toate valenţele românilor plecaţi ne trebuier mai mult decât o acţiune a decidenţilor, trebuie să ştim cine sunt şi ce îi precoupă. Românii aduc contribuţii însemante, oriunde trăiesc.Îmi doresc, aşa cum am spus ca prezenţa românilor peste hotare să fie o chestiune de alegere, nu de necesitate. Până atunci, propun românilor din afară un parteneriat bazat pe încredere", a continuat Iohannis.
Totodată, premierul Dacian Cioloş a declarat că Diaspora trebuie privită ca pe o parte a României, nu doar o prelungire a acesteia.
"Vorbesc ca şi unul care în ultimii 20 de ani, cam o treime i-am petrecut în afara ţării, însă am fost mereu conectat la toate transformările pe care România le-a cunoscut. Diaspora românească e prea importantă pentru a o considera ca pe o simplă prelungire a ţării. Diaspora e parte a României. A devenit nu doar o forţă intelectuală, când au plecat mai ales cei care au decis să nu împărtăşească anumite valori promovate de conducerea statului de după Război. Diaspora românească e o forţă economică, după migraţia masivă, mai ales în perioada aderării României dar şi după. Avem o diasopră care este într-un anumit fel şi o imagine a structuriii societăţii româneşti", a spus Cioloş.