Conferința de presă de ieri a lui Klaus Iohannis a stârnit reacții dure la adresa președintelui României. Principala percepție a analiștilor a fost că exercițiul de imagine a fost unul nereușit, iar afirmația ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”, a stârnit cele mai multe ironii.
CĂTĂLIN TOLONTAN scrie despre conferința de presă a președintelui României:
"O analiză a răspunsurilor sale arată că a rostit:
1. De două ori ”eu cred”. Prima oară ”eu cred că SRI și-a făcut treaba. A doua oară a spus că ”eu cred că unii demnitari nu și-au făcut treaba”. 2. De două ori a invocat ”experiența proprie”. Prima oară a spus că ”aceasta este experiența mea de pînă acum că SRI și-a făcut treaba”. Se referea la experiența din alte teme, nu din sănătate, experiență pe care o extrapolează acum. A doua oară a invocat, din nou, ”propria experiență că alții nu-și fac treaba”. 3. De asemenea a folosit ”propria impresie” și ”este evident” ca argumente, fără să le motiveze cu fapte, ci, așa cum arată și cuvintele, cu impresii personale. 4. În fine, totul a culminat cu momentul în care a fost întrebat ce a făcut cînd a primit informările de la SRI. Reprezentantul cel mai înalt al statului român a răspuns: ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”. Dincolo de fraza antologică, stă aceeași subiectivitate: ”Ne considerăm informați”. AICI INTEGRAL
FLORIN NEGRUȚIU, editorialist pe siteul republica.ro, sub titlul Klaus Iohannis, purtătorul de cuvânt al SRI remarcă:
"N-am înțeles care era urgența domnului președinte de a chemat presa așa, pe nepusă masă, la Cotroceni. Domnia sa urmărește de obicei lucrurile cu atenție și îngrijorare.
De data asta, dl. președinte ne-a spus că situația din sănătate este sub control: președintele urmărește, dar și acționează. Prin urmare, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, unde va discuta problema, dar ne-a avertizat să nu avem mari așteptări: „Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema. În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac(...) Acum nu știu dacă mai avea cineva mari așteptări de la dl. Iohannis, dar precizarea președintelui este binevenită: lăsați orice speranță voi care v-ați pus speranța în mine! Un singur lucru ne-a spus președintele cu fermitate: că SRI-ul și-a făcut datoria.
Ciudat, cetățenii care l-au ales pe dl. Iohannis președinte s-ar fi așteptat să audă cine nu și-a făcut datoria. Apoi dl. Iohannis produce mostra supremă de cinism: „În momentul în care primim informări (de la SRI, n.n.) le citim și ne considerăm informați”. În această după amiază, dl Iohannis s-a decuplat definitiv de la cetățeni și și-a arătat adevărata natură: un om al sistemului, care, pus în fața Hexigenocidului, rânjește suficient și „informat”. AICI INTEGRAL
MOISE GURAN, popularul realizator de la Digi 24 are un atac extrem de dur la adresa lui Klaus Iohannis.
SĂ FELICITĂM SRI (ȘI POATE ȘI SIE) PENTRU CĂ N-A FĂCUT CE A FĂCUT TOLONTAN?
"Nu înţeleg de ce preşedintele Klaus Iohannis a ieşit atât de repede să ne spună că SRI-ul şi-a făcut treaba informând autorităţile sanitare sau locale în privinţa dezinfectanţilor din spitale. Mă îndoiesc sincer că la SRI e cineva care stă şi veghează la jegul din spitale, mi-e teamă că vajnicii spioni ai patriei ori nu sunt atât de competenţi încât să discearnă între o şpăguţă de achiziţie şi o mafie criminală, organizată la nivel naţional, ori poate Hexi asta chiar este firma unui serviciu căruia i s-au mai deschis şi uşile la banii publici. Ori ambele. Că, o să vedeți mai jos, nu se exclud.
Nu cred că foarte mulţi români înţeleg cum funcţionează aşa-numitele firme ale serviciilor secrete. Ele nu apar cu serviciul înregistrat în acte (să-l găsești la Recom) şi nici nu vine o circulară de la SRI că asta e firma noastră şi să câştige licitaţia de achiziţie de dezinfectanţi la spitalul nu ştiu care. Astfel de firme sunt tot pe persoană fizică, dar una care ar trebui să fie de încredere. Ele nici nu dau bani direct serviciului respectiv, căci fluxurile de bani pot fi interceptate relativ uşor, nici măcar nu se diferenţiază în vreun fel de o firmă obişnuită, în sensul că nu toţi cei care lucrează la firma respectivă au cunoştinţă care-i treaba cu ea. Firmele acoperite, să le zicem aşa, produc bani, legal sau nu, dar jobul lor este să folosească cel puţin o parte a banilor respectivi pentru finanţarea unor operaţiuni care nu pot fi oficial finanţate de către statul român. E adevărat că printre angajaţi pot fi şi ofiţeri de informaţii, care îndeplinesc în majoritatea timpului activităţi obişnuite, cum ar fi cele de contabilitate, sau juridice, sau inginereşti, devenind însă operativi atunci când serviciul are nevoie de ei şi de acoperirea lor de contabili, de jurişti sau de ingineri (...)
Probabil nu vom afla niciodată dacă Hexi Pharma a fost sau nu o firmă acoperită. Cel mult procurorii pot găsi şi închide nişte corupţi cu grade (n-ar fi prima dată) dar în toate cazurile, nu înţeleg cum de şi-a permis Șeful Statului român să vină în faţa naţiei şi să zică că SRI-ul şi-a făcut treaba. Întreb şi eu, nu dau cu parul… n-ar fi fost mai potrivit ca Șeful Statului să îşi ceară scuze de la cetăţeni că atâta amar de vreme nimeni din Statul Român nu a dibuit această crimă?
AICI INTEGRAL